De Burgemeester

Overige

Studioninedots

Ymere

Ouwehand Bouw

Ymere / Lingotto

Studioninedots

Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam

Ymere / Lingotto

De Burgemeester

Omschrijving
Van leeg, anoniem kantoorpand tot bruisend bedrijfsverzamelgebouw: Bij dit project hebben we een bestaand bedrijfspand getransformeerd naar een bedrijfsverzamelgebouw met een nieuwe identiteit.
Het geheim van de transformatie? De verticale lobby met ontmoetingstrap: een ruimte die mensen letterlijk en figuurlijk met elkaar verbindt.
We Space noemen wij de ruimte die we midden in het gebouw hebben gemaakt. Een plek die mensen bij elkaar brengt. Uit de betonnen vloeren hebben we een 14 meter hoge vide gezaagd met daarin een reusachtige trappartij die zich dwars door de open ruimte een weg naar boven baant, onderwijl de verdiepingen aan elkaar hakend. Inmiddels lopen mensen druk op en neer over de houten trappen. Op de bordessen blijven sommigen hangen voor een praatje, op de treden is er plek om even te zitten. De hal vult zich met conversaties en de geur van koffie uit de gezamenlijke kantine beneden. De werkvloeren zijn inmiddels grotendeels verhuurd. Het gebouw leeft weer.
Tijdens de crisis werd het bouwbudget meerdere keren naar beneden bijgesteld. Omdat met een lager budget een kantoorruimte met allerlei extra voorzieningen niet langer realistisch was, hebben we het oorspronkelijke plan omgedraaid. De werkvertrekken zijn basic ingericht, de grote investering zit in één spectaculaire gezamenlijke voorziening die het hele gebouw een boost geeft. De trap als communicatiemiddel: een plek die mensen letterlijk met elkaar verbindt, maar ook in figuurlijke zin. De sculpturale ontmoetingstrap geeft de ruimte een collectieve identiteit. De verticale lobby, met doorzichten naar alle verdiepingen, vertelt je dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Dát gevoel is de grote meerwaarde van het vernieuwde gebouw.

Houttoepassingen
Hout is toegepast voor de centrale sculpturale trap, de balustrades en de schuifdeuren naar de werkplekken. De houten trap en balustrades voegen warmte toe aan het interieur van de centrale hal. De trap is opgetrokken in staal en bekleed met simpele, transparant gelakte multiplex platen. Het speciaal voor dit project ontworpen hekwerk is uit dezelfde platen CNC gefreesd. Met deze betaalbare industriële techniek hebben de balustrades een bijna ambachtelijke uitstraling gekregen.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
De sculpturale ontmoetingstrap geeft de ruimte een collectieve identiteit. De warme uitstraling samen met het zelf ontworpen hekwerk dragen bij aan de gemoedelijkheid van de ontmoetingsruimten. Hierdoor lopen mensen graag over de trap heen en weer en blijven ze hangen voor een praatje. De verticale lobby, met doorzichten naar alle verdiepingen, vertelt je dat je deel uitmaakt van een groter geheel. De trap als communicatiemiddel: een plek die mensen letterlijk met elkaar verbindt, maar ook in figuurlijke zin.

Bijdrage aan imago hout
Grens tussen kunst en architectuur:
Dit project laat zien dat hout(18mm Radiplex) uitermate goed geschikt is om op een onconventionele manieren te verwerken. In tegenstelling tot de traditionele manier waarbij de platen constructief worden ingezet, hebben we de platen hier decoratief ingezet. Met de centrale sculpturale trap van 4 verdiepingen laten we zien dat je objecten kan realiseren die zich bevinden op de grens van kunst en architectuur. Een object om naar te kijken, te gebruiken en dat tevens een bijdrage levert aan de identiteit van het gebouw. Hierdoor is het hout op meerdere manieren ingezet, wat bijdraagt aan het imago.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
1- De sculpturale ontmoetingstrap die zorgt voor een collectieve identiteit met een warme uitstraling. Een object als meubel waar naar kan worden gekeken en die kan worden gebruikt. Hoofdprofiel van de bruggen is telkens een HEA 260. Daartussen is een FinnJoist balklaag aangebracht met een latwerk waarop het multiplex is geschroefd. De leuningen, die als vakwerkliggers zijn gemaakt, zorgen voor de grootste stijfheid van de constructie. De op- en aantreden van de trap zijn houten doosconstructies die als bouwpakket naar de locatie zijn getransporteerd. De multiplex panelen (18 mm dik Chileens Radiplex met een kwastvrij dek fineer, fabricaat Arauco) zijn in het werk aan de vele daarvoor opgenomen stalen kokerprofielen en het houten achterhout geschroefd.”

2-Het speciaal voor dit project ontworpen hekwerk is uit dezelfde platen gefreesd door middel van CNC. Deze bestaan uit 18mm dik Chileens Radiplex. Met deze betaalbare industriële techniek hebben de balustrades een bijna ambachtelijke uitstraling gekregen.
Om de sterkte en veiligheid van de hekwerken te waarborgen hebben we speciaal voor dit project een zandzakslinger -proof laten uitvoeren.

Duurzaamheidsbijdrage
product:
De Chileense Radiplex platen zijn uitsluitend opgebouwd uit Radiata Pine fineren. Door en door Radiata Pine dus en daarmee door en door verantwoord. Radiplex wordt namelijk geproduceerd van stammen die met 100% zekerheid uit duurzaam beheerde bossen komt. Alle Radiata Pine bossen dragen het CERTFOR(certificated forest) certificaat . Radiplex is CE gecertificeerd onder het certificaatnummer: 1073-CPD-801, ISO 14.001(EMS)

Hergebruik van gebouw:
Doordat we met deze transformatie het gebouw nieuw leven hebben ingeblazen en hebben voorzien van een nieuwe identiteit kan het gebouw weer jaren mee. Hierdoor gaan we duurzaam om met onze gebouwde omgeving.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Studioninedots is in 2010 in Amsterdam opgericht door Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut en Metin van Zijl. Het is een internationaal opererend bureau met een werkterrein dat reikt van het ontwerp voor een stoel tot het vormgeven van een stad. Architectuur ziet Studioninedots als weerspiegeling van de hedendaagse stadscultuur. Trends, beweging, culturen, botsing, diversiteit, verandering, interactie, verrassing, kansen, dreigingen, dichtheid, ecologie en complexiteit. Het creëert gebouwen waarin het spel tussen herkenning en verrassing een continue prikkeling teweeg brengt.

Website: www.studioninedots.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes