Daylighthouse2

Woningbouw

Mirck Architecture

Maarten Kuulkers

JADI

Maarten Kuulkers

Mirck Architecture

Pieters Bouwtechniek

Maarten Kuulkers

Daylighthouse2

Omschrijving
Een fascinerende locatie vroeg om een bijzonder hoekhuis. Het huis staat naast een groot moeras en de bewoners kijken vrij uit over het IJsselmeer. Het gewenste programma en de kavel maakte het mogelijk om een zeer compact gebouw te ontwerpen. Het is een kubus van 9 bij 9 bij 9 meter, die zichtbaar onderhevig is aan velerlei invloeden.

Om de eenvoud en eenheid te benadrukken is overal hetzelfde materiaal toegepast. Zowel de hoofddraagconstructie als het gevelmateriaal als de gevelkozijnen zijn van blank verduurzaamd lariks. De oriëntatie staat aan de basis van de grootste ingrepen in het kubusvolume. De vrije zijde ligt op het zuidwesten waar de begane grond volledig open is maar wel terug ligt. Hierdoor wordt de zomerzon buiten gehouden. De zuid- en westgevel zijn boven vrij gesloten. Voor de horizontale ramen van de verdieping loopt het gevelmateriaal door als zonwering. De noordgevel kent daarentegen een aantal grote openingen. Het noorderlicht kan zo het huis in en vanuit het huis wordt de nadruk gelegd op het schitterende uitzicht over moeras en IJsselmeer.

Binnen het kubusvolume is de ruimte open door een split level. De split level ruimtes refereren aan de kubusvorm, evenals de vides waardoor de trappen voeren. De vides zijn gelijnd op de kubusstructuur van kolommen en balken hart op hart 1730mm, in beide richtingen. De trappen manifesteren zich als vrije elementen die de route bepalen van beneden tot aan de wintertuin boven. De ruimte van de wintertuin is onverwarmd en zeer licht door het vele glas. Vanuit de wintertuin gaat een brede trap naar het dakterras. Als het grote schuifluik openstaat wordt de wintertuin onderdeel van het enorme dakterras.

Houttoepassingen binnen het project
Alles, behalve fundering en bgg-vloer.

Motivatie
Vormgeving
Hout bleek het beste materiaal om de gewenste eenheid vorm te geven. Een houtconstructie had vanaf de start van het ontwerpproces de voorkeur, gezien de warme en zachte materiaaleigenschappen. Al snel bleek dezelfde houtsoort inzetbaar voor niet alleen de constructie, maar ook de gevelafwerking en zelfs de buitenkozijnen: blank verduurzaamd lariks.

Kwaliteit
Voor iedere toepassing van het lariks is gezocht naar kwaliteit in esthetisch opzicht en bouwtechnisch opzicht. De hoofddraagconstructie heeft zijn eenvoud behouden door een zichtbaar driedimensionaal grid van gelijke kolommen en balken. Voor de gevelbekleding geldt min of meer hetzelfde door toepassing van gelijke horizontale latten. Horizontaal voor de benodigde zonwering, maar ook om verticaal te variëren tussen de kolommen. Tot slot versterken de blank lariks kozijnen de eenheid met volledig glazen draaiende delen. De openingen die wel een accent verdienen zijn wit geschilderd.

Duurzaamheid
Het blank verduurzamen van het lariks – door WaxedWood – zorgt ervoor dat er geen onderhoud nodig. Hierdoor voorkom je dat achterstallig onderhoud het gebouw onherstelbare schade toe kan brengen. De meest kwetsbare plekken zijn wel extra beschermd. Zo zijn daar waar de kolommen de begane grond raken azobe blokken tussengevoegd, en zijn op de bovenkant van de kolommen zinken kappen gezet.

Imagoversterking
Daylighthouse 2 laat aan de potentiële particuliere opdrachtgevers zien dat je wel degelijk prima kan bouwen met hout. Deze bijdrage aan de imagoversterking zal door de tijd alleen maar toenemen, doordat de wijk goed ingebed raakt en het huis laat zien dat dit soort houttoepassingen ook na langere tijd hun hoge kwaliteit behouden. Dit is het belangrijkste onderdeel van het imago dat versterking nodig heeft.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau (schetsontwerp t/m directievoering)

Website: www.mirck.eu

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes