Danzigerkade 23, Amsterdam

Utiliteitsbouw

emma

Houthavens beheer b.v.

Herenbouw

Heren 2 b.v.

emma

Pieters bouwtechniek Amsterdam

US Media / Saatchi&Saatchi / Starcom / Heren2

Danzigerkade 23, Amsterdam

Omschrijving

Nieuwbouw bedrijfsgebouw met 60 parkeerplaatsen, Amsterdam, 2007-2009

Aan de Danzigerkade in het westelijke havengebied van Amsterdam lijken de elementen vrij spel te hebben. De wind giert, het water wast, en de bebouwing getuigt van daadkracht vóór subtiliteit: grote hallen herbergen stapels ruw hout. Het gebied is in ontwikkeling; het wordt getransformeerd naar een werkgebied waarin kantoren en bedrijfsruimten naast elkaar bestaan en waar de creatieve industrie een nieuw heenkomen zal vinden. Hier ontwierp emma een kantoorgebouw over drie en een halve verdieping, op een plint van twee parkeerlagen.

Bezoekers zien het gebouw direct als zij de kade oplopen. De plint van het gebouw volgt de rooilijn, maar de vloeren van de werkplekken steken enigszins brutaal voorbij deze lijn. Zo worden de vloeren volledig erkers om een panoramisch zicht op het indrukwekkende havengebied mogelijk te maken.

Het monolieten gebouw is geheel gehuld in een houten huid, die voor de entrees is opgetild. De glooiende lijnen van de huid doet vermoeden dat ze danst in de harde wind die de havenpier overheerst. De houten gevel is uitgevoerd in afwisselend onbehandelde, ongeschaafde houten WRC planken en gladde sapupira latten. De sapupira latten geven de gesloten gevels een krachtige ritmering. De latten aan bovenzijde en onderzijde lopen door waardoor de dichte gevel een expressief en tevens zacht karakter krijgt. Op de koppen opent de pui zich naar het havengebied, als een harmonica is de gevel hier uitgetrokken. Het ritme van de sapupira latten loopt door in de stijlen van de pui, de maat van de glasvlakken neemt toe tot aan het centrum waardoor de bolling van het gebouw versterkt wordt.  De open gevel is een intelligente combinatie van hout en aluminium.

In de overbelichte interieurs verhuld het gebouw een intieme patio, hier hebben de gebruikers een ruimte van rust, beschut van de wilde elementen op de kade.
 

Houttoepassingen binnen het project

De gevel is geheel van hout. De gesloten, HSB gevel is uitgevoerd in onbehandeld, ongeschaafd Western Red Cedar planken met onbehandelde sapupira latten. De open kopgevels zijn uitgevoerd in onbehandeld sapupira.

Motivatie

Historische grond voor de Nederlandse houtindustrie: de houthavens in Amsterdam. Het beeld van dit gebied wordt thans gevormd door eenduidige en eenvormige betonnen bouwwerken. Emma heeft aan de Danzigerkade juist een expressief, in het historisch beeld passend gebouw ontworpen. Refererend aan de houten droogloodsen die het gebied sierden, aan de monolithische vormtaal van de schepen die hier af en aan voeren staat nu vol trots DK23 aan de kade.

Door een houten gevel toe te passen kregen wij de mogelijkheid om met veel reliëf en accenten de gevel op te bouwen. Zo lijkt de houten gevel aan de koppen zich te openen als een harmonica. lopen de houten stijlen van de open gevel als vanzelfsprekend door in de koplatten van de dichte gevel. De schaal van de houten delen geeft extra mogelijkheid voor expressie. Wij hebben er voor gekozen de koplatten en de stijlen aan de boven en onderzijde door te laten doorlopen. Hierdoor  krijgt de expressieve gevel zachte randen.  

Wij liepen tegen veel vooroordelen op voor het gebruik van een houten gevel in dergelijke pragmatische gebouwen: Een stilistisch vormspel met beton en glas lijkt verplichte kost voor bedrijfsgebouwen. In samenwerking met centrum hout konden wij goed aantonen dat een houten gevel onderhoudsvrij en met een lange levensduur gerealiseerd kan worden. de volgende ontwerpkeuzes waren hier belangrijk bij: 1) De houten huid is opgetild van het maaiveld. 2) de gevel is verticaal uitgevoerd. 3) het gebouw voldoende vrij van de belendingen waardoor hij goed egaal zal drogen. Door deze 3 punten zal het gebouw gelijkmatig verouderen. In dit verouderingsproces zal het verschil tussen het cedar en het sapupira constant aanwezig blijven. Het resultaat is duurzaam te noemen, omdat het zonder verfsysteem, onderhoudsvrij goed gedetailleerd en lang levensduur zal heeft.

De overgang van de dichte (HSB) gevel naar de open houten vliesgevel is zorgvuldig vorm gegeven. Voor de detail oplossing kwamen we bij het twin gevelsysteem van Gevelplan. Dit systeem maakt het mogelijk om stijlen en regels in het werk te verbinden, waardoor enkele, slanke stijlen mogelijk worden. Bijkomend voordeel in dit systeem is dat de waterkering in een aluminium lijst is verzekerd. Zo dient de onbehandelde sapupira stijl als sier element waardoor de prestatie van de gevel niet in het geding komt als deze in de tijd verweerd.

Dit alles maakt het gebouw wonderschoon en geeft ons de verzekering dat het ook mooi uit zal worden!

Korte omschrijving activiteiten inschrijver

Emma ontwerpt expressieve, sculpturale, representatieve gebouwen die met zorg worden gemaakt, met zorg in hun omgeving zijn ingepast, die mooi zijn en mooi oud kunnen worden. Emma maakt gebouwen waar in en omheen gebruikers een gelukkig en gezond leven leiden.  Emma is een architectenbureau BNA en is in 2005 opgericht door partners Jurg Hertog en Marten de Jong, zij opereert vanuit haar studio in Amsterdam met een internationaal team van ontwerpers en bouwkundigen. Emma werkt voor gedreven opdrachtgevers die een heldere prestatie verwachten.
 

Website: http://www.emma-architecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes