Restauratie/renovatieMöhn Bouman BVStichting Ipse de Bruggen, ZoetermeerBouwbedrijf van DeelenStichting Ipse de Bruggen, ZoetermeerMöhn + Bouman BVBrak & Eijlers adviseurs voor Bouwconstructies BStichting Ipse de Bruggen, Zoetermeer |
Omschrijving
De renovatie en upgrade van dit dagbestedingscentrum vormt de eerste fase van de herontwikkeling van een zorg-campus voor verstandelijk gehandicapten in Schiedam. Het bestaande gebouw dateerde uit begin jaren '90 en vereiste een vergaande renovatie. Inwendig is het gebouw daarom grondig verbouwd en zowel functioneel als op het punt van duurzaamheid aangepast aan de eisen van deze tijd. Dat resulteerde in een betere plattegrond, een prachtige lobby en een sterk verbeterde uitstraling en sfeer van het interieur. Een groot deel van de opgave lag echter aan de randen van het gebouw. De terrassen rondom het gebouw waren door voortdurende verzakking onbruikbaar. Daarnaast diende een gecompliceerde afscheiding te worden gerealiseerd tussen de terrassen en hun gevoelige gebruikers enerzijds en de aangrenzende openbare ruimte anderzijds. Juist deze laatste aspecten spelen een sleutelrol in het uiteindelijke ontwerp en bepaalt volledig de verschijningsvorm van het gerenoveerde gebouw. Allereerst is het gebouw rondom voorzien van een vijf meter brede strook onderheide terrassen. De terrassen zijn gemaakt van Accoya delen en bezitten aan de zijde van het openbaar gebied een 70 cm hoge opstaande rand, eveneens van Accoya. Deze rand vormt de sokkel van een vijf meter hoog houten scherm dat het gehele gebouw inclusief terrassen omwikkelt. Het scherm is opgebouwd uit een Accoya onderconstructie met daarop lattenroosters in de vorm van kastanje houten schapenhekken. Door zorgvuldig te spelen met het contrast tussen het strakke Accoya en de grillige schapenhekken is een sculpturaal geheel ontstaan dat overal op een passende manier vormgeeft aan de relatie van het gebouw met zijn omgeving. Waar het gebouw aansluit op de aanwezige boomstructuren is het scherm grillig, meer richting de entree wordt het scherm formeler in zijn vormen en begint het Accoya dominanter te worden in de vorm van zware kaders die in het scherm zijn uitgesneden. Bij de entree van het gebouw zijn deze kaders opgevuld met digitaal bedrukt glas. De afbeeldingen zijn het werk van de Britse kunstenaar Carol Fulton en vormen een fotopanorama van de plantages waar het kastanjehout wordt geteeld. Ze passen in het staccato beeld van de schapenhekken en vertellen tegelijkertijd het verhaal van de natuurlijke totstandkoming van het materiaal.
Houttoepassingen
Het gehele bestaande gebouw is omringd door nieuw aangelegde, onderheide terrassen van Accoya vlonders, vervolgens is het geheel omwikkeld met een sculpturaal scherm van Accoya gecombineerd met houten lamellen bestaande uit kastanjehouten schapenhekken. Al het hout met uitzondering van de kaders rondom de foto’s is onbehandeld toegepast.
Motivatie
Kwaliteit ontwerp
Het bestaande gebouw is volledig aan het zicht onttrokken en van een compleet andere uitstraling voorzien door realisatie van een vijf meter hoog sculpturaal houten scherm.
Bijdrage aan imago hout
Technisch en esthetisch is sprake van een heel prominent gebruik van, grotendeels onbehandeld, Accoya. Het illustreert des te meer de vele mogelijkheden van dit materiaal. Het gebruik van goedkoop maar tegelijkertijd enorm duurzaam schapenhek laat daarnaast zijn dat creatief gebruik van houtproducten tot steeds nieuwe en in dit geval ook economische oplossingen kan leiden. Het gehele scherm is gerealiseerd binnen het door de opdrachtgever gestelde budget.
Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Zowel deze ontwerpstrategie als de gebruikte materialen, schapenhekken en Accoya, lijken ons vernieuwend een origineel.
Duurzaamheidsbijdrage
In het gehele project is uitsluitend gebruik gemaakt kastanjehout en Accoya. Beide materialen kennen een hoge duurzaamheid maar zijn tegelijkertijd volledig ecologisch verantwoord.
Korte omschrijving activiteiten inschrijver
architect
Website: www.mbarch.nl