Clustergebouwen AZC Luttelgeest

Utiliteitsbouw

DP6 architectuurstudio

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Bouwcombinatie (COA)litie v.o.f., Sneek

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

DP6 architectuurstudio

Pieters Bouwtechniek, Almere

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Clustergebouwen AZC Luttelgeest

Omschrijving
Een asielzoekerscentrum als een dorpsplein, het hart van AZC Luttelgeest wordt gevormd door een basisschool, het kantoor van het COA en Vluchtelingenwerk Nederland, een gezondheidscentrum met ruimten voor de GGD en een activiteitencentrum. Het ensemble kan in de toekomst omgebouwd worden tot recreatiepark.

Houttoepassingen
Verticale houten gevelbekleding: verduurzaamd vuren; Woodlife sponningsschroten, fijnbezaagd v.v. Colorseen Timberstain (FSC gecertificeerd)
Horizontale gevelband: vuren gelamineerd fineerhout, Kerto-S Finnforest, v.v. Colorseen Timberstain (FSC gecertificeerd)
Boeideel: idem, alleen Kerto Q (FSC gecertificeerd)
Vloeren: Lignaturelementen, houtsoort vuren onbehandeld, vlak geschuurd v.v. akoestische vloersleuven (FSC gecertificeerd)
HSB elementen wand en dak: Naaldhout/ loofhout (FSC gecertificeerd)
Kozijnhout: Meranti (FSC gecertificeerd)
Spanten: vuren/ lariks transparant gelakt v.v. Drywood Woodstain (FSC gecertificeerd)

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Het sociale hart van het AZC wordt gevormd door de basisschool, kantoren, activiteitenruimten en het gezondheidscentrum. Voor de bijzondere doelgroep van asielzoekers zijn vriendelijke gebouwen met een grote diversiteit in ruimtes ontworpen. Voor de kinderen is bijvoorbeeld een geborgen omgeving met een kleinschalige en intieme sfeer gecreëerd. De materialisatie van de gebouwen is warm en natuurlijk zodat het complex een rustige, harmonische sfeer heeft.

Bijdrage aan imago hout
De architectuur van het AZC refereert aan de rurale architectuur van de omgeving: grote pannendaken en houtconstructies. De daken overvleugelen de ruimten van basisschool en de andere functies. In contrast met het beeld van de traditionele boerenschuren zijn de gevels transparant. De houten constructies zijn ook na de afbouw in het zicht gebleven; er is gewerkt met geïsoleerde dakdozen die over de spanten zijn geplaatst. Onder grote pannendaken met houten spanten bevinden zich avontuurlijke ruimtes met trappen, vides en glazen gevels. In elk gebouw zijn plekken aanwezig waar de ruimtelijkheid van het dak optimaal wordt ervaren. De materialisatie is warm en natuurlijk zodat de gebouwen een rustige en harmonische sfeer hebben.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De bouwkosten van het AZC zijn laag gehouden door de compacte gebouwvormen. Verder is het ontwerp gebaseerd op een vergaand systeem van prefabricage van houten dak- en vloerdozen en houten gevelelementen met een grote repetitie. De akoestische absorptie is meegenomen in de vloerdozen waardoor geen verlaagde plafonds nodig zijn en het hout zichtbaar is. Klein onderhoud en schoonmaakkosten zijn gereduceerd door een optimale materiaalkeuze en detaillering.

Duurzaamheidsbijdrage
De kappen van de centrale gebouwen hebben een hellingshoek die zodanig gekozen is dat toekomstige plaatsing van zonnepanelen mogelijk is. Ook in passieve zonne-energie is voorzien. Bij de zuidwest gevel van sommige gebouwen is een groot transparant gedeelte aanwezig. Hier kunnen het dak en de ruimtelijkheid maximaal worden ervaren. Zoninstraling in de zomer wordt beperkt door het ruime overstek en horizontale houten lamellen, in de winter wanneer de zon lager staat kan het gebouw de zonnewarmte benutten. Een groot deel van de gebouwen is voorzien van een zonneboiler, een energiedak ten behoeve van de regeneratievoorziening van het WKO-systeem en een warmteterugwinsysteem in de afvoer van de douches. De gebouwen zijn aangesloten op een centrale energievoorziening waardoor ze van warmte en koude worden voorzien. Warmte en koude wordt in de gebouwen met vloerverwarming en –koeling afgegeven. Daarnaast wordt warmte direct gebruikt voor warm tapwater. Dankzij deze toepassingen komt de EPC uit op 0,52.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
In de 14 jaar van haar bestaan heeft DP6 een grote diversiteit aan bijzondere projecten gerealiseerd op het gebied van utiliteitsbouw, woningbouw en interieur. Voorbeelden hiervan zijn het Walterboscomplex in Apeldoorn (belastingkantoor) en het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam.

Website: www.dp6.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes