Clubgebouw Speeltuinvereniging Marijke

Overige

Ontwerpburo Veldhoven en Partners

Speeltuinvereniging Marijke

Zandvliet & Zn.

Bestuur SV Marijke

Ontwerpburo Veldhoven en Partners

Faas & van Iterson Ingenieursbureau

Speeltuinvereniging Marijke

Clubgebouw Speeltuinvereniging Marijke

Omschrijving
Speeltuinvereniging Marijke is in 1952 opgericht en heeft ruim 300 leden en viert dit jaar zijn 60 jarig bestaan. Het voormalig clubgebouw is 35 jaar geleden tot stand gekomen met materialen die beschikbaar kwamen na de sloop van een voormalig schoolgebouw. De fundering en het spant boven de bar zijn details welke zijn hergebruikt uit voorgaande periode.

Het clubgebouw ligt binnen een woonwijk in het centrum van de gemeente Lisse en vervult een maatschappelijke functie. Het buurtgebouw wordt gebruikt door de vereniging voor georganiseerde activiteiten en diverse andere verenigingen.

Houttoepassingen
Het clubgebouw van speeltuinvereniging Marijke te Lisse is opgetrokken op het bestaande fundament van het oude gebouw. De draagconstructie van kolommen en dakliggers zijn gefabriceerd van Inlands Lariks. De prefab houten gevelvulling zijn samengesteld uit zwart betonplex, welk aan de buitenzijde zijn afgetimmerd met horizontaal bevestigde, fijn bezaagde, grenen delen. Alle ruimten met uitzondering van de sanitaire en bijeenkomstruimte zijn rondom afgewerkt met Fins vurentriplex. Voor de dakafwerking aan de binnenzijde is eveneens gebruik gemaakt van Fins vurentriplex met daaronder een zwevend plafond zodat met indirecte verlichting de houten elementen worden aangelicht. De buitenkozijnen zijn vervaardigd van mahonie.

Motivatie
Bij het project voor het herbouwen van het clubgebouw van de speeltuinvereniging lag de nadruk voornamelijk op het bouwen met beperkt budget. Desondanks stelde ons bureau zich als doel om een zeer sprekend, huiselijk en multifunctioneel bijeenkomstengebouw te realiseren. Door te kiezen voor zowel een constructie als buiten- en binnenafwerking van hout, die voor het grootste gedeelte zichtbaar is, heeft het gebouw een warme en comfortabele uitstraling gekregen met een toch specifieke bouwvorm die aansluit op het gebruik.

Door het gemak waarmee het toegepaste hout is verwerkt, kon er gebruik worden gemaakt van de inzet van vrijwilligers. Het resultaat is zonder concessies aan vormgeving, detaillering en materiaalgebruik binnen de strakke bouwplanning gerealiseerd.

Ook voor het toekomstig onderhoud van het gebouw kan dankzij de bewuste materiaalkeuze een beroep worden gedaan op de enthousiaste vrijwilligers van de vereniging en kunnen hierdoor de huisvestingskosten beperkt blijven.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Ontwerpburo Veldhoven & Partners is een klein bouwkundig ontwerpburo met een jong en ambitieus team die zich laten inspireren door de nieuwste ontwikkelingen in de bouwwereld op het gebied van stijlen, materialen, duurzaamheid, gebruiks- en milieuvriendelijkheid. Deze inspiratie, in combinatie met een gefundeerde kennis en ervaring van ruim 35 jaar, leidt dit tot goede resultaten in het ontwerp- en bouwtraject doordat naar een optimale balans wordt gezocht. Het gebruik van het object en de gebruiker staan in dit proces centraal.

Website: www.veldhovenenpartners.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes