Utiliteitsbouwrooijakkers + tomesen architectenDhr. A. Van LiereBouwbedrijf Kormelink, RietmolenDhr. A. Van LiereP. Tomesen en T. Rooijakkersconstructie-adviesbureau ing. F. Wiggers, VarsseveldPresent Media, GoalGorilla, Vrest en Thuisstijlen |
Omschrijving
In mei 2000 had de vuurwerkramp de wijk Roombeek met de Grolsch brouwerij vernietigd. Inmiddels is onder regie van gerenommeerd stedenbouwkundige Pi de Bruijn een nieuwe wijk verrezen met woningen, winkels, culturele voorzieningen en bedrijven. Het voormalige brouwerijterrein herbergt nu de creatieve campus, ook wel CeeCee genoemd. Hier hebben rooijakkers+tomesen architecten een kantoorvilla ontworpen, een gebouw dat mensen moet stimuleren vrij te denken en om tot creatieve oplossingen te komen. In zeer goede samenspraak met de opdrachtgever is het een gebouw geworden met een geborgen sfeer die tegelijkertijd opvallend en bescheiden wil zijn. Een gebouw dat moderne en traditionele elementen combineert. De internationaal befaamde landschapsarchitect Piet Oudolf heeft het tuinplan gemaakt en hiermee de architectuur geaccentueerd met een vrije en natuurlijke sfeer.
Bezoekers van het nieuwe kantoor CeeCee 20 stappen al op de grens van het perceel in een andere wereld. Het ontwerp is een opvallende verschijning in het ontwikkelingsplan Op de Brouwerij in Enschede. Rond een bijzondere, omsloten tuin is werkruimte gerealiseerd voor vier creatieve bedrijven, die elk een eigen plaats in het plan hebben gekregen. Het geometrische gevelpatroon van de twee aan elkaar verbonden bouwdelen valt direct op: de compositie van houten kozijnkaders lijkt bijna nonchalant om de vloeren gedrapeerd.
Bij nadere bestudering komt de verschijningsvorm van CeeCee 20 juist voort uit een tot op de millimeter uitgekiende detaillering van de verschillende bouwelementen. De vanzelfsprekendheid en begrijpbaarheid van de kantoorvilla is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de verschillende betrokken disciplines die hun vakmanschap met dit project tonen. Aan elk detail is af te lezen dat de gedrevenheid van de architecten om de architectuur en de realisatie van het project de hoogst mogelijke kwaliteit te geven - binnen de budgettaire, stedenbouwkundige en bouwtechnische restricties - zijn weerslag heeft gehad op de uitvoerende partijen. De energie en de integrale aanpak van het ontwikkelings- en bouwproces van alle betrokkenen, van opdrachtgever via architect naar de aannemende partijen, doet het pand stralen.
Houttoepassingen
De kantoorruimten en de vergaderruimte in het kraaiennest hebben een lichte gevel van 500 gestapelde Sapupira-houten kozijnen in een abstract patroon. De metafoor die rooijakkers + tomesen architecten hierbij vonden was een lantaarn die zweeft boven de massa van de bakstenen plint. De vlakjes in de lantaarn staan voor lichthappers, de contouren van de omranding blijven zichtbaar.
Vierkante kaders zijn geschakeld tot een aantrekkelijk uitkragend gevelscherm, dat om de vloeren lijkt gewikkeld. De gevel is ook letterlijk opgebouwd uit geprefabriceerde kozijnen die op de bouwplaats tot een groter geheel zijn gemonteerd. De ruimten tussen de kozijnen zijn gevuld met glas dat terug ligt ten opzichte van de kaders en daarmee bijna onzichtbaar is. De repetitie van relatief kleinschalige elementen - in verticale zin vormen vier kaders een verdieping hoogte - maakt dat de gevel beschutting geeft en tegelijkertijd transparant is. Daar waar meer beslotenheid nodig bleek, zijn kozijnkaders gevuld met witte glaspanelen.
Motivatie
Kwaliteit ontwerp
Gebouw CeeCee 20 in Enschede combineert openheid met beslotenheid. Binnen de omarming van een schuin oplopende muur liggen twee doosjes van hout en glas, die transparantie koppelen aan bescherming. De gevels zijn vanaf de plint opgebouwd uit stevige houten kozijnen van ongeveer 80 bij 80 centimeter die, afhankelijk van hun positie ten opzichte van de zon en uitzicht, zijn gevuld met transparant of tweezijdig geëmailleerd glas. Zowel van binnenuit als van buitenaf maken deze gevels een open indruk. Maar als je
probeert te zien wat er binnen gebeurt, of in het tegenoverliggende gebouw, moet je behoorlijk je best doen.
Over CeeCee 20 zei Pi de Bruijn; "Dit is misschien wel het beste gebouw van Roombeek".
Bijdrage aan imago hout
Het idee was opvallende, maar tegelijkertijd ingetogen gevels te realiseren, die veel licht doorlaten en desondanks beschutting bieden. Het idee ontstond om houten kozijnen te ontwikkelen die je eindeloos op elkaar kunt stapelen. Daarmee creëer je in de kantoorruimten enorm veel natuurlijk licht. Een ingenieuze lantaarn is het resultaat. De keuze viel op houten kozijnen omdat de architecten erg gecharmeerd zijn van het natuurlijke warme karakter van het materiaal. Mooi in balans met het omarmende donkere stoere metselwerk en de prachtig verfijnde omsloten tuin.
Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
500 gestapelde kozijnen!
Detaillering en constructie zijn perfect op elkaar afgestemd om kans op lekkage of vervorming te kunnen voorkomen. Dit i.v.m. uitzetting en krimp van het hout, eigen gewicht en de opvang van windbelasting.
Het resultaat is een stapeling van houten kozijnen, die per kozijnlaag steeds twee centimeter verder naar buiten uitkragen. Deze subtiele uitkraging geeft de gebouwvorm een zekere speelsheid, voorziet de gevel van extra schaduwwerking én maakt dat de ruiten en onderliggende kozijnen nauwelijks nat worden als het regent. Bovendien resulteren de verspringingen in ruimte voor waterhollen in de onderdorpels, zodat regendruppels naar beneden vallen, in plaats van in de voeg te blijven hangen. Dit maakt het geheel onderhoudsvriendelijker en komt de levensduur van het houtwerk ten goede.
Duurzaamheidsbijdrage
Het gedifferentieerde ruimteprogramma is vertaald in een compacte gebouwopzet met de ondersteunende ruimtes voor techniek en sanitair aanwezig maar onopvallend in het gebouw. Alle kantoor- en overlegruimtes zijn hieromheen georganiseerd en worden door de bijna volledig beglaasde gevels van natuurlijk daglicht voorzien. De twee vides brengen daglicht dieper in het gebouw en creëren een ruimtelijke en visuele verbinding tussen de kantoor- en overlegruimtes.
Hout is geleverd met FSC-keurmerk. De duurzaamheid van dit gebouw is verder versterkt door de bouwkundige kwaliteit, ruimtelijke flexibiliteit en esthetische kwaliteit. Door de technische kwaliteit, het gebruiksgemak en de gerespecteerde uitstraling wordt het gebouw meer gewaardeerd en aldus beter onderhouden en wordt de levensduur verlengt.
Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau dat architectuur, interieur en landschap integreert om krachtige onvergetelijke gebouwen te maken met een eigen identiteit en volgens een helder concept. Van de eerste schets tot en met de laatste spijker!
Website: www.rooijakkers-tomesen.com