Buitencentrum Staatsbosbeheer

Utiliteitsbouw

Nijhoff Architecten

Staats Bosbeheer

Van Dijk bouw Hardenberg

Staats Bosbeheer

Nijhoff Architecten

Bartels

Staatsbosbeheer ,instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), Sterrenwacht

Buitencentrum Staatsbosbeheer, Sallandse heuvelrug

Omschrijving
Het buitencentrum van Staatsbosbeheer vormt een beeldbepalend element van de entree van Nijverdal en van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Het betreft een uitbreiding van een kleiner centrum op dezelfde plek. Er is in zijn geheel gebruik gemaakt van de originele constructie. De ronde centrale kern is opgetopt en draagt nu de opvallende koepel van de sterrenwacht. De bestaande spanten zijn verlengd zodat nieuwe ruimten ontstaan. 4 verschillende partijen maken gebruik van het pand en de flexibele en multifunctionele ruimten.

Houttoepassingen
FSC inlands Lariks toegepast in gelamineerde spantconstructie en kozijnen.
Geplatoniseerd vurenhout is toegepast als gevel- en dakbekleding.
Finnforrest I liggers zijn toegepast in de dakconstructie met osb platen als ‘doos’. Deze lichte constructie zorgt ervoor dat grote overspanning met hoge isolatiewaarde (doos is gevuld met Cellulosevlokken) gehaald kunnen worden.
Scandinavisch vuren is toegepast in de gelamineerde spantconstructies
Verschillende houtoepassingen in het interieur.
Ruwe stammen toegepast bij draagconstructie van de kachel

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Het bestaande pand is ruim twee maal zo groot geworden op een hele beeldbepalende plek aan de rand van een natuurgebied. Zonder dominant te worden is een gebouw ontstaan dat door materiaal- en kleurgebruik, maar ook door vorm perfect past in het landschap. Het materiaal hout is het meest beeldbepalende materiaal dat is toegepast.

Bijdrage aan imago hout
Hout is allesbepalend aanwezig in de constructie, gevel en dakbekleding en kozijnen van het pand. Men heeft bij hout nogal eens het idee dat het veel onderhoud behoeft en niet zomaar overal kan worden toegepast. Juiste detaillering en behandeling van het hout laat zien dat onderhoudsvrij gebruik van hout mogelijk is en dat de toepassingen eindeloos zijn. Tijdens de uitwerking van de details zijn er diverse gebouwen in Nederland bezocht om te leren van foute en goede oplossingen. Dit is doorgevoerd in detaillering van bijvoorbeeld wand en dakbekleding. Bezoekers en voorbijgangers kunnen zien dat hout duurzaam is toe te passen.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De kozijnen in de gevels en in de opgang rondom de opgaande kern, zijn gemaakt van inlands lariks dat is gegroeid in de bossen van staatsbosbeheer zelf.
Het dak bestaat deels uit een sedum dak. Daarnaast is een deel bekleed met geplatoniseerd vurenhout met geïntegreerde zonnepanelen. Details zijn zo bedacht dat er geen vuil of waterophopingen plaats vinden en dat onderhoud heel eenvoudig kan worden gepleegd.

Duurzaamheidsbijdrage
Gebruik bestaande constructie.
Beperken footprint door C2C principe nuchter toe te passen
Natuurlijke materialen toegepast ook om het binnenklimaat te optimaliseren
Flexibel ruimtegebruik maakt ander soort gebruik in de toekomst mogelijk.
Volledige natuurlijke uitstraling door vele toepassingen van hout.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Ontwerp, technische uitwerking en bouwbegeleiding van utiliteitsbouw, particuliere woningbouw en zorg en scholen.

Website: www.nijhoffarchitecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes