Brede school Theresia, Bilthoven

Utiliteitsbouw

Spring architecten

Gemeente Bilthoven

Bouwbedrijf van Deelen te Veenendaal

Hevo B.V. te Den Bosch

Spring architecten te Rotterdam

Ingenieursbureau Bartels te Elst

RK Basisschool St. Theresia, BSO de Bilt, Peuterspeelzaal Aagje en St. Parochiehuis

Brede school Theresia, Bilthoven

Omschrijving

Het programma is cruciaal geweest voor het concept van het gebouw. Gekozen is om een centrale ruimte, die dankzij financiële middelen van Stichting Parochiehuis gerealiseerd kon worden, als hart van het gebouw te laten fungeren en hier vervolgens alle overige programmaonderdelen op aan te laten sluiten. De opdrachtgever zelf heeft hiervoor de naam ‘agora’ gekozen. De uit de Griekse oudheid afkomstige term ‘agora’ was het sociale hart van de stad waar verschillende functies zich afspeelden. Ook de agora van de Brede School St. Theresia heeft verschillende functies en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals conferenties, muziekuitvoeringen, wijkinloop, ouderavonden, schoolfeesten, toneel, bridge en kerkelijke activiteiten.
De sportzaal, school, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal zijn als de vleugels van een vlinderlichaam aan de centrale ruimte verbonden. Door voor de school twee kleinere gebouwdelen te creëren van acht lokalen en de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzaal te combineren met ondersteunende ruimten van de school ontstaan naast de sportzaal vier losse gebouwdelen. Het speellokaal op de begane grond is verweven met het podium van de agora, waardoor tussen de vier gesloten vleugels vier openingen ontstaan die de agora voeden met veel lucht, licht en ruimte en uitzicht bieden op alle windstreken. De vleugels van de school en de buitenschoolse zijn twee lagen hoog en met eenzelfde identiteit vormgegeven. In een vloeiende beweging is een vlies van onbehandelde houten latten en glazen ramen om de ronde witte volumes opgetrokken, zodat ze worden opgenomen  in de boomrijke omgeving. Ter plaatse van de agora is het vlies bijna volledig van glas, waardoor de groene omgeving als het ware naar binnen toe doorloopt. 

Houttoepassingen binnen het project
 

Siberisch Lariks WaxedWood geveldelen en WaxedWood larikshouten deklijsten op aluminium vliesgevelsysteem

Motivatie

Drie 'boomstammen' rondom een 'open plek in het bos'. Die plattegrond vormt de basis van het nieuwe schoolgebouw van St. Theresia in Bilthoven. Het gebouw, gelegen in een bosrijke omgeving, is rondom afgewerkt in waxedwood hout, dat als de bast van een boom de rondingen van het gebouw soepel volgt en harmonieert met de omgeving.

'Hier zijn ontwerpers aan de gang geweest die kinderen begrijpen' aldus de directrice Annemarie Hoornsman. Het programma bestaat uit basisschool St. Theresia, BSO De Bilt en Peuterspeelzaal Aagje. Het centrale binnenplein,‘de agora’, vormt het hart van de school, is ruim en licht en heeft de hoogte van het hele gebouw. Dankzij extra financiële middelen van de Stichting Parochiehuis kon deze ruimte met een toneelpodium en een keuken met uitgiftepunt gerealiseerd worden. Mensen uit de omgeving kunnen er gebruik van maken. In het plafond zijn drie lichtstraten verwerkt, voorzien van roze, groen en lichtblauw glas. Hier doorheen valt gekleurde licht op de rondingen van de ruimten voor onderwijs en kinderopvang, de peuterspeelzaal en de stafruimten. Deze liggen in de ‘boomstammen’ aan drie kanten van de agora, over twee verdiepingen, steeds geclusterd in vier lokalen en werkruimten. Op elke verdieping komen de ruimten uit op een centrale multifunctionele ruimte. De kinderen kunnen hier in groepjes werken, even apart gaan zitten en hun spullen opbergen. Door deze ruimten zijn er bijna nergens in het gebouw gangen. Van buitenaf gezien vormen de schoolvolumes een continuüm, met op de ronde hoeken een vloeiende hoge daklijn. Deze loopt glooiend over in de holle gevels waar de ingangen zijn naar de agora. Het Siberisch larixhout waarmee het gebouw rondom is afgewerkt, is door impregnatie met was water- en vuilafstotend en verkleurt niet. Het is niet alleen onderhoudsarm, maar ook erg duurzaam. In contrast tot de glooiende vormen en het houten materiaal is het sportlokaal, dat vanaf de weg schuilgaat achter het schoolgebouw, een rechthoekige doos, uitgevoerd in een stalen golfplaat in twee natuurlijke kleuren.De ronde vormen van het gebouw keren terug in de bergingen en de speel-, schaduw- en rust- en ontmoetingsplekken op het schoolplein. Dit is afgewerkt in een betonstenen tegel met een grove natuurstenen deklaag in zes zachte en harmoniërende kleuren. Dezelfde tegel in een gladde uitvoering is gebruikt in de agora, zodat buiten en binnen natuurlijk in elkaar overlopen.‘We hadden gevraagd een gebouw te ontwerpen dat recht doet aan de manier waarop wij onderwijs willen geven,’ verklaart directrice Hoornsman. ‘Qua uitvoering is het precies geworden wat wij op grond van het ontwerp hadden verwacht.' Hout speelt daarin een hoofdrol.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver

Spring architecten is een architectenbureau met betrokken medewerkers, dat een jeugdig elan combineert met de relevante expertise om gebouwen voor wonen, werken, zorg en educatie te ontwerpen.
Ons inlevingsvermogen van vlekkenplan tot interieurdetail, het schakelen in het procesverloop en de integrale aanpak met gekwalificeerde adviseurs maakt ons werk tot een boeiende uitdaging, waaruit telkenmale een uniek resultaat rolt.

Website: www.spring-architecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes