Brandweerkazerne, Pijnacker-Nootdorp

Utiliteitsbouw

van Tilburg Ibelings von Behr architecten

Gemeente Pijnacker-Nootdorp

VBK, Zoetermeer

Gemeente Pijnacker-Nootdorp

ir. Marc Ibelings (van Tilburg Ibelings von Behr architecten), Rotterdam

DHV Bouw en Industrie BV, Rotterdam

Brandweer Pijnacker-Nootdorp

Brandweerkazerne, Pijnacker-Nootdorp

Omschrijving

Dicht bij het vuur
Korte en heldere looplijnen hebben geleid tot een 3 lagen hoog winkelhaakvormig volume dat om een hoge glazen remise heen ligt. Door de hoge remise heb je, waar je ook bent in het gebouw, altijd goed overzicht over het geheel. Alle brandweerlieden zitten als het ware ‘dicht bij het vuur’ en kunnen vanaf elke plek, het hart van de kazerne, de remise zien.

Remise
In de remise is plaats voor vijf uitrukwagens, wagens met materieel en de kleinere wagens voor de commandant en de officieren van dienst. Om de remise heen liggen de werkplaatsen en magazijnen. Op de begane grond ligt ook de jeugdopleiding. De remise is uitgevoerd in de vorm van een glazen kas met houten spanten en kolommen. Hierdoor valt optimaal daglicht in het gebouw en zijn de brandweerauto’s vanaf de straat voor de inwoners van Pijnacker-Nootdorp ook goed zichtbaar. Een zichtbare brandweer schept vertrouwen.

Honderd houten linnenkastjes
Op de eerste verdieping komen zeven slaapkamers, kantoorruimten, een moderne fitnessruimte, een woonkamer en een keuken. (De keuken is HACCP). Op deze verdieping zijn ook 100 houten linnenkastjes opgenomen. Elke brandweerman heeft zijn eigen kastje met kussen en lakens.

Lange trap
Een lange houten trap voert vanaf de entree direct naar de receptie op de tweede verdieping. Vanaf deze trap heb je als bezoeker een fantastisch uitzicht over de remise. De receptie met kantoren en de kamers voor de commandant en de plaatsvervangend commandant bevinden zich ook op deze verdieping. Vanuit de kamer van de commandant heb je overzicht over de remise, het voorterrein, de wasplaats en het oefenterrein.

Geanodiseerd aluminium
De gevelpanelen zijn uitgevoerd in licht bronskleurig geanodiseerd aluminium panelen met een bolvormige figuratie erin gestanst. De bronskleur van de aluminium gevelpanelen is afgestemd op de kleur van het baksteen van het naastliggende politiebureau. Deze gevelpanelen zijn ook aan de binnengevels van de remise toegepast. Hier is de figuratie in de vorm van gaten met daarachter akoestisch materiaal opgenomen ten behoeve van een prettige akoestiek in de uitrukgarage.

Rood-witte paal is ook schoorsteen
De uitlaatgassen van de brandweerauto’s worden via kanalen in de vloer afgevoerd naar de rood-witte schoorsteen naast het gebouw. De paal is ‘s avonds ook verlicht en is geïnspireerd op de oude rood-witte staf van de brandweercommandant. Een paal die de brandweer ook van grotere afstand een zichtbare aanwezigheid geeft.

Installaties
De verblijfsgebieden van de kazerne zijn voorzien van een convectieplafond met geïntegreerde ventilatie, verwarming en koeling. T.b.v. de uitlaatgassen van de voertuigen is een afzuigsysteem in de vloer van de stallingsruimte opgenomen met een aansluitmogelijkheid per voertuig. Toepassing energiezuinige armaturen en aanwezigheidsdetectie.

Houttoepassingen
Al het toegepaste hout bij de brandweerkazerne is FSC-hout. Voor de spanten wordt binnen vurenhout en buiten Inlands Lariks toegepast, voor de kozijnen Oregon Pine. Ook alle regelwerk en meubels zijn voorzien van dit milieu keurmerk.

Motivatie
Duurzaamheid. Al het hout is FSC-hout
FSC stelt wereldwijde standaarden voor verantwoord bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Al het toegepaste hout bij de brandweerkazerne is FSC-hout. Voor de spanten wordt binnen vurenhout en buiten Inlands Lariks toegepast, voor de kozijnen Oregon Pine. Ook alle regelwerk en meubels zijn voorzien van dit milieu keurmerk.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Taakgebieden binnen het bureau: architectuur, stedenbouw, renovatie, bouwkunde, interieur

Website:                             www.tibarchitecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes