Boskantoor Staatsbosbeheer Ugchelen

Utiliteitsbouw

Architecten- en Ingenieursbureau Kristinsson BV

Staatsbosbeheer District Oost

Bouwbedrijf Schippers te Nuland

Staatsbosbeheer District Oost

Architecten- en Ingenieursbureau Kristinsson BV ontwerp: prof. ir. J. Kristinsson

Alferink van Schieveen te Zwolle

Staatsbosbeheer

Boskantoor Staatsbosbeheer Ugchelen

Houttoepassingen
Het gehele gebouw is vervaardigd van inlands Lariks uit de bossen van Staatsbosbeheer. Het houtskelet is geheel demontabel (Cradle 2 Cradle) opgezet.

Motivatie
Duurzaamheid beperkt zich bij Architecten- en Ingenieursbureau Kristinsson niet tot één aspect, meer het integraal ontwerpen, dus het hele ontwerp is ermee verweven. Het cradle-to-cradle principe streeft letterlijk naar hergebruik van afval, zodat de natuur zo min mogelijk wordt aangetast.
In de architectuur gaat het ook om het behoud en hergebruik van gebouwen en het gebruik van plaatselijk bouwmateriaal. We stelden dan ook voor de nieuwe werkplekken voor de medewerkers van drie samengevoegde Veluwse beheereenheden aan de Otterloseweg onder te brengen in een houten boskantoor en het bestaande historische jachthuis dienst te laten doen als kantine en vergaderruimte. We beschouwen het jachthuis als de blikvanger van het terrein en dat moet het blijven. Het houdt daarom het uiterlijk van het nieuwe boskantoor bescheiden en brengt het jachthuis terug in oorspronkelijke staat.
Het nieuwe boskantoor is een transparant, gekromd gebouw van larikshout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Door het glas en hout - met de kleur van de omringende bomen - valt het gebouw bijna weg in het landschap.
Opmerkelijk is dat het gebouw, op de fundering na, demontabel is. Het is zo op een andere plek te hergebruiken.
De helling van het dak is precies goed voor zonnecollectoren. Op het noorden georiënteerde ramen in het dak beperken het gebruik van kunstlicht. Het dakoverstek maakt regelmatig onderhoud aan de gevel overbodig.

Techniek uit glastuinbouw
Als bijzonderheid is te noemen de innovatieve verwarming en koeling.
Dit gebeurt met geweven warmtewisselaars van dunne koperdraad, die zeven keer zoveel warmte afgeven als een gewone plaatradiator en daarom veel minder heet hoeven te worden. Vanwege die lage maximumtemperatuur voldoet een elektrische warmtepomp en heeft het boskantoor geen aardgasaansluiting. De techniek stamt uit de glastuinbouw en wordt nu voor het eerst toegepast in een kantoorgebouw. Om het koperdraad te kunnen weven, is in Twente een nieuw weefgetouw gebouwd!

Geborgen karakter
Omdat wij als ontwerper de bestaande sfeer van een plek graag versterken, betrekken we het omliggende terrein bij de architectuur. Het terrein is in het verleden lukraak ingericht. In de nieuwe situatie verbindt een nieuwe, halfopen binnenplaats het jachthuis met het boskantoor.
Daarvoor werd de helling geëgaliseerd en de toegangsweg verlegd.
Ook de kromming van het boskantoor en haar lange dakoverstekken dragen bij aan de intimiteit van de plek, Genius Loci. Vanaf de binnenplaats loopt een pad naar de hoger gelegen kapschuur en parkeerplaatsen. Zo schept de nieuwe binnenplaats geborgenheid en eenheid zonder het oorspronkelijke karakter van de plek geweld aan te doen. Staatsbosbeheer beschouwt het toegankelijke, duurzame en innovatieve ensemble als een visitekaartje voor de organisatie.

Van Eigen hout
De meeste opdrachtgevers vragen bij een ontwerp om iets opvallends en representatiefs. Het nieuwe districtkantoor van Staatsbosbeheer op de Veluwe cijfert zichzelf echter geheel weg en laat alle eer aan het naburige oude Jachthuis. Dankzij de transparantie van de houtconstructie en het vele glas lost het op in het bos.

Eigen hout Het gebouw rust op een betonnen fundering op staal met een bouwpakket van prefab kolommen en liggers van gelamineerd en gevingerlast lariks. De leveranciers moesten ervoor garant staan dat het gebruikte hout uit het eigen bos van Staatsbosbeheer kwam. Alleen de dakplaten zijn van Kerto-Q. Het geheel is zo geconstrueerd en in elkaar gezet, dat het zonder veel schade weer te demonteren is en elders op te bouwen. Dat geldt ook voor de Faay-binnenwanden (VP70), waarvan de kern bestaat uit geperste vlasscheven, een restproduct van de vlasverwerking bij de linnen-, papier- en lijnolieproductie. Ze zijn tweezijdig afgewerkt met ruwe lariks planken. Deze zijn niet geschroefd of gespijkerd, maar opgesloten tussen sponninglatten zodat ze kunnen werken

Alle binnen- en buitenkozijnen en de zonweringslamellen zijn eveneens van inlands lariks. Al het hout, ook binnen, is behandeld met een transparante coating op lijnoliebasis, omdat de algehele opbouw onder barre winterse omstandigheden plaatsvond. De demontabele houtconstructie is onderdeel van de duurzame doelstelling die aan het gebouw ten grondslag ligt.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
In de bouwwereld is de inzender voornamelijk bekend door innovatie en pionierswerk voor duurzaam bouwen. KAW onderschrijft dit door toekennen Koninklijke Shellprijs en Orde van de Nederlandse Leeuw.

Website: www.kristinsson.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes