Beeld rotonde Reggesingel

Overige

Ruurd Hallema beeldhouwer

Gemeente Rijssen

De Groot Vroomshoop

Gemeente Rijssen

Ruurd Hallema

De Groot Vroomshoop

Beeld rotonde Reggesingel

Omschrijving en motivatie
Gedachten en visie behorende bij mijn object: DE HANDEN IN ELKAAR GESLAGEN.....
Vanuit zowel het Rijssense bedrijfsleven als van de gemeente Rijssen kreeg ik het verzoek om voor een aantal markante plekken op rotondes spraakmakende, anders dan andere zijnde objecten te ontwerpen.
Een van de reeds door mij uitgevoerde drie objecten is geïnspireerd op het volgende:

  • De bouwnijverheid is momenteel een van de pijlers van Rijssen. Er zijn veel grotere bouwbedrijven gevestigd en velen vinden hun broodwinning daar. Vandaar dat ik gekozen heb voor een van de eerste bouwmaterialen sinds de mensheid bouwt, nl. HOUT. Hout is warm, straalt kracht en degelijkheid uit, voelt als betrokken en is als materiaal in de open lucht als object c.q. kunstwerk ,zelden toegepast!
  • In de vormgeving ben ik uitgegaan van twee handen. Deze handen zijn in elkaar geslagen en zijn zo samen sterk. In deze gemeente helpt men elkander nog, men is betrokken bij elkaar en het saamhorigheidsgevoel wordt hiermede versterkt.
  • Rijssen is van oudsher een Christelijke Reformatorische gemeente waar ook vandaag de dag nog geleefd wordt vanuit deze gedachte. Bidden hoort daar ook bij en ook in het gebed slaat men de handen ineen.
  • Omdat de tien elementen zijn samengesteld van vele verlijmde delen is hiermede ook het ‘’met elkaar’’, het elkaar vast houden en elkaar steunen gesymboliseerd.
  • Het object is dusdanig geplaatst dat men komend naar de stad als het ware welkom wordt geheten en de stad verlatend als het ware een tot ziens wordt toegewuifd.

In mijn onderzoeksfase heb ik eerst gedegen de Historische achtergronden van Rijssen onderzocht:
Rijssen is als stad al erg oud en al van voor de middeleeuwen bekend om zijn bijzondere bouwactiviteiten die voortkwamen uit de stadsopbouw nl. in 6 kwartieren van 12 rotten.
Rijssen kenmerkt zich door: een zeer nijvere volksaard, hetgeen zich uitte in:

  • van oorsprong jute-en textielindustrie
  • bouwen
  • transport en handel

In mijn ontwerp heb ik al deze bovenstaande ideeën en elementen meegenomen teneinde tot het resultaat te komen zoals het er nu staat. Erg bijzonder is het ook dat dit object momenteel hoog in de top 40 van de wereldranglijst staat van ‘’rotondekunstwerken’’

Houttoepassingen
Op de rotonde op de Reggesingel met de aansluiting op de Wierdensestraat staab twee handen in gelamineerd, duurzaam hout, geproduceerd door De Groot Vroomshoop. De handen worden in dit kunstwerk ineen geslagen wat het betrokken menselijke karakter symboliseert. “De gevlochten handen”.
De vingers zijn gemaakt van het erg duurzame Accoya, ze hebben een afmeting van 11 mtr en wegen samen ca 4 ton. Ze zijn door De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies volledig in 3D geengineerd en bewerkt. Het bijzondere aan dit project is dat de lamellen over de “andere zijde” zijn gebogen. De “vingers” zijn door middel van thermisch verzinkte stalen schoenen (welke ook door De Groot Vroomshoop zijn geproduceerd) momentvast verbonden aan de 14 ton wegende fundering. Daardoor blijven deze zonder afsteuning staan.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Ontwerpen en uitvoeren van ruimtelijke objecten in diverse materialen , het ontwerpen en uitvoeren van bronsplastieken in alle afmetingen , dit alles in de ruimste zin van het woord.

Website: www.hallema.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes