Basecamp Floriade Velp

Overige

Kraaijvanger

CitaVerde Bedrijfsopleidingen en Greenport projecten (Herten-Roermond)

Cornelissen Aannemingsbedrijf bv (Zeeland)

CitaVerde Bedrijfsopleidingen en Greenport projecten (Herten-Roermond)

Kraaijvanger (Rotterdam)

Vianen Bouwadvies (Nuenen)

CitaVerde College

Basecamp Floriade Velp

Omschrijving
Het C2C Base Camp is een tijdelijk educatief paviljoen op de Floriade in Venlo waarin kinderen leren over duurzaamheid en cradle to cradle. Hout is hierbij het leidend thema. Het CitaVerde college heeft een programma gemaakt voor kinderen van verschillende leeftijden. Door middel van het bouwen van hutten ondervinden de kinderen in de praktijk hoe het is om te bouwen met duurzame materialen, hoe verbindingen worden gemaakt en wat demontabel bouwen betekent.
Het paviljoen dient als opslag en basis waaromheen alle activiteiten plaatsvinden, ook bij slecht weer. Kraaijvanger architecten heeft ervoor gekozen de toepassing van hout, misschien wel het meest duurzame en diverse bouwmateriaal dat beschikbaar is, als rode draad door het ontwerp te laten lopen. In het paviljoen zijn de verschillende fases in de levensloop van hout verwerkt. In cradle to cradle de ‘houtcascade’ genoemd. Van boomstam, via balken, gelamineerde liggers en spaanplaat tot houtsnippers en compost. De verschillende mogelijke levenslopen en de recycling van hout krijgen hun plek in het paviljoen en de samenhang wordt zichtbaar. Het paviljoen wordt gebruikt als levend voorbeeld van de rijkdom aan toepassingen van hout en illustreert helder tijdens het educatieve programma wat duurzaam ontwerpen en materiaalgebruik is. Het paviljoen is gerealiseerd door een enthousiaste samenwerking tussen aannemer, opdrachtgever, bouwbegeleiding en architect met maar één doel voor ogen: voor het zeer beperkte budget een maximale impact bereiken.
Het resultaat is meer dan een bouwwerk, het zijn vooral unieke en leerzame ervaringen die de kinderen hun leven met zich mee zullen dragen.

Houttoepassingen
Constructief: boomstammen, gelamineerde liggers, vakwerk
Gevelbekleding en afwerking: steigerplanken, OSB, Ecoboard
Terrein: houtsnippers, compost
Educatief: bamboe, vuren

Motivatie
Achtergrond
Het gebruik van hout in architectuur moet méér zijn dan alleen mooi, het draait om betekenis. In de komende 20 jaar zal blijken dat hout misschien wel hèt belangrijkste materiaal is waarmee we onze duurzame toekomst vorm gaan geven. De opgave was om kinderen dit te laten zien en voelen in een inspirerend paviljoen op de Floriade. In het ontwerp voor het C2C Base Camp heeft Kraaijvanger een grote diversiteit aan houttoepassingen in het ontwerp geïntegreerd.

Houttoepassing
Door in de basis te kiezen voor één materiaal, lokaal vuren hout, blijft het architectonische beeld helder en rustig terwijl er een grote diversiteit aan toepassingen wordt tentoongesteld. Het oog wordt geleid naar het detail en de pure, zichtbare constructie. De kolommen worden gevormd door boomstammen, de puurste vorm van hout; grote gelamineerde liggers en houten vakwerken laten zien hoe hout kan worden samengesteld tot grotere dimensies; daarbovenop liggen massieve balken en regels, het dak is omkleed met gerecyclede steigerplanken, alle bevestigingen zijn demontabel en een zichtbaar educatief onderdeel van het geheel. De schoren zijn massieve houten balken waarop de kinderen kunnen klimmen en hun naam kunnen kerven. De opslagruimte is gemaakt van spaanplaat, multiplex en ecoboard, twee verschillende manieren om hout te recyclen. Op de grond zijn houtsnippers en compost gebruikt om de laatste fase van hout en het begin van de volgende kringloop te laten zien.

Architectuur
De architectuur is basaal en open. Een paviljoen in zijn puurste vorm. De grote zwaar aangezette dakrand van steigerhout rust op dunne kolommen van boomstammen. Hierdoor wordt de sterkte van hout benadrukt.
Eerlijk gebruik van materialen ligt aan de basis van het ontwerp dat bijna volledig uit vurenhout bestaat. Door geen hightech of verborgen verbindingen te maken kunnen de kinderen (en volwassenen!) begrijpen hoe er is gebouwd en hoe het hout werkt.
Door het dak van polycarbonaat, niet cradle to cradle maar wel recyclebaar, valt een magisch licht waaronder het fijn vertoeven is. Het felle zonlicht wordt gefilterd en werpt mooie schaduwen op de gelamineerde liggers.
De ruimte voor opslag is een asymmetrisch geplaatst dicht volume waardoor één grote overdekte ruimte onder het dak ontstaat. Hier worden met bamboe, hout en (cradle to cradle gecertificeerd) textiel de hutten gebouwd. Op de dichte vlakken van het opslagvolume is ruimte gemaakt voor informatieborden. Hier worden het paviljoen zelf, de cradle to cradle principes en het programma uitgelegd. De letters ‘C2C Base Camp’ zijn in de hoge dakrand gebrand. Zo is contaminatie door verf voorkómen.
De paviljoens op het Floriadeterrein worden vooral gekenmerkt door innovatief, vervreemdend en spectaculair architectonisch geweld. Met het eerlijke gebruik van hout vormt het C2C Base Camp daartussen een oase van architectonische rust en herkenbaarheid.


Duurzame educatie en Impact
Aan de hand van het paviljoen wordt cradle-to-cradle uitgelegd. Van boomstam via onbehandelde balken, de kleinere regeltjes naar houtsnippers en compost. In het paviljoen zijn ook bewust houtproducten gebruikt die niet cradle-to-cradle zijn, en dus niet meer tot compost kunnen worden verteerd en moeten worden verbrand. Gelamineerde liggers en steigerplanken met verfvlekken erop maken inzichtelijk dat de verwerking en het gebruik ook een impact hebben op het eindstation van het hout. Volledige openheid en eerlijkheid in materiaalgebruik en zichtbare, demontabele metalen verbindingen. De kinderen worden bewust gemaakt hoe duurzaam bouwen en materiaalgebruik werkt.
De Floriade kent 2 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. Het C2C Base Camp kent hierin een bijzondere plek. De kinderen die erop, eronder en eromheen spelen en bouwen maken het paviljoen tot een educatief baken op het Floriadeterrein. De reacties van bezoekers, kinderen en docenten zijn dan ook overweldigend.
Op dit moment wordt geprobeerd de impact van het paviljoen te verlengen. Met verschillende partijen wordt onderhandeld om het paviljoen zijn functie ook te laten vervullen ná de Floriade in Venlo. Het C2C Base Camp is demontabel en kan op elke gewenste plek weer opgebouwd worden, maar tot oktober blijven de kinderen en hun begeleiders op de Floriade leren over hout, duurzaamheid en bouwen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectuur, interieurarchitectuur, projectmanagement, bouwtoezicht

Website: www.kraaijvanger.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes