The Barns

Woningbouw

Sander Architecten BV

Ellen Sander en Erik Veldhoen

Bouwbedrijf Aalberts

Ellen Sander en Erik Veldhoen

Ellen Sander

Pieters Bouwtechniek

Ellen Sander en Erik Veldhoen

The Barns

Omschrijving en motivatie
The Barns is een opvallend mooi getransformeerde boerderij in het fraaie landschap rond het Naardermeer. De grote stal , die bij de woning getrokken is, is zo authentiek mogelijk vernieuwd waarbij alleen het riet en onderhout is vervangen. De spanten en rondhout konden behouden blijven. De dakramen en typische boerderijraampjes zijn vernieuwd, maar precies volgens de oorspronkelijke vorm. Het originele voorhuis uit 1784 is in 1891 afgebrand. De kelderrestanten zijn bespaard gebleven en hierop is het voorhuis teruggebouwd.

Kenmerkend voor de boerderij is dat alle ramen, voorzien zijn van houten luiken. De boerderij kan dus feitelijk helemaal gesloten worden met luiken, wat een duidelijke verwijzing is naar de oorspronkelijke buitenhuizen in het Nederlandse landschap. De luiken maken qua materiaal onderdeel uit van de gevel. Met het hout van de gevel, Douglas, is ook het dak vormgegeven. Gevel, luik en dak is dus één materiaal, één gebaar en krijgt hierdoor een stoer en robuust uiterlijk. Dit wordt nog versterkt doordat de Douglas planken in verschillende breedtes zijn toegepast. Dit past niet alleen goed bij het uiterlijk, er zit ook een duurzaamheidaspect in: het streven was om een hele boom te gebruiken, om zo min mogelijk restmateriaal te creëren. De breedste plank is 43 centimeter en dit is een maat die vanwege schotelen, het kromtrekken van de plank, niet veel wordt gebruikt. Echter door een slimme achterconstructie te detailleren, op een manier dat elke plank met 2 latten wordt opgehangen, kunnen de planken goed vrij bewegen en trekken ze na regen vanzelf ook weer vlak.

Een ander duurzaamheidaspect is te vinden in het interieur: bij de pandhoge entree in het voorhuis is een houtconstructie toegepast van oud materiaal. Grote eikenhouten spanten met afmetingen van 300x300mm zijn gebruikt. In deze spanten zijn met stalen platen en stiften momentstijve verbindingen gemaakt. Een mooi voorbeeld van de duurzame kracht van hout, die de vormgeving van het woonhuis alleen maar ten goede komt.

Houttoepassingen
Alaskan Yellow Ceder: gevelkozijnen, buitenluiken, buitendeuren
Douglas delen :Buitengevel- en dakbekleding, buitenluiken en entreedeuren
Douglas massief : verdiepingsvloeren, balustrades en traptreden en binnendeuren
Frans eiken delen: binnenaftimmering dak
Frans eiken massief: spanten , tafel
Amerikaans eiken delen: binnenaftimmering dak oude boerderij
Grenen: 350 jaar oude spanten/rondhout boerderij

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
De lijfspreuk van Sander Architecten: architectuur is geen manier van bouwen, maar een manier van denken. Of het nou om interieur, exterieur of een gecombineerde opgave gaat, bij Sander Architecten wordt eerst gekeken naar de essentie, de functie en de kwaliteit van de toekomstige ruimte voordat men aan de slag gaat met het ontwerp. Een concept gebaseerd op een integrale ontwerpvisie vormt voor alle projecten de basis. De kracht van Sander Architecten zit hem in de onconventionele benadering van de opgave, de wil te innoveren, de grenzen op te zoeken. Sander Architecten werd bekend met het vooruitstrevende Media Plaza in Utrecht, de bijzondere Serrehuizen in Leidschenveen, de Silowoningen in Hoofddorp en het veelbesproken hoofdkantoor van Interpolis in Tilburg. Naast het interieur van het nieuwe bestuurscentrum van Rabobank in Utrecht werkt het bureau momenteel o.a. aan de renovatie van het Ministerie van Defensie in Den Haag.

Website: www.sander.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes