Aziatisch Restaurant Almere

Utiliteitsbouw

Mirck Architecture

Tang Dynastie onroerend goed BV

Schaefers, Almere

Tang Dynastie

Mirck Architecture

TKT Engineering, Almere

Tang Dynastie

Aziatisch Restaurant Almere

Omschrijving
Vormgeving
In Azië hebben ze al vele eeuwen eerder grootschalig voor het bouwen met hout gekozen. In Europa wint hout langzaam ook terrein. Om beide continenten te vervlechten is er voor het Aziatisch restaurant een combinatie gekozen van Aziatische bouwkenmerken met Europese bouwmethoden. De houtstructuur speelt daarbij een hoofdrol. In de vormgeving is dat benadrukt door maximaal zichtwerk in de kenmerkende kleur rood.

Kwaliteit
De houtconstructie is volledig opgebouwd uit Oost-Europees lariks. Het betreft de kolommen, de horizontale balken en de vele dakbalken. De verbindingen met de betonnen onderconstructie zijn gemaakt met verhoogde stalen voeten. De onderlinge verbindingen tussen balken en kolommen zijn “blinde pen-gat-verbindingen”, waardoor er alleen hout in het zicht is. De grote dimensies van de kolommen en balken maken ze goed geschikt voor thermische isolatie, zodat ze zowel binnen als buiten in het zicht konden blijven.

Duurzaamheid
De houtconstructie is drie dubbel gelakt in een licht transparante rood kleur. De detaillering is afgestemd op houtbescherming, zoals de overstekken van het dak en de verschillende specifieke aluminium waterslagen. Daarnaast heeft het gebouw een hoge isolatiewaarde gekregen, die in combinatie met een enorme warmte-terug-win-installatie en twee gas-warmtepompen zeer energiezuinig is.

Imagoversterking
Het Aziatisch restaurant ontvangt iedere dag van het jaar honderden bezoekers. Bij het eerste bezoek blijkt bijna iedereen positief verrast door de ruimte en het hout. Het lijkt één van de redenen dat de meesten terug blijven komen. Het gebouw heeft nu – na ruim twee jaar in functie – tienduizenden mensen kennis laten maken met toepassingen in hout en de kwaliteit daarvan.

Houttoepassingen
Hoofddraagconstructie en dak

Motivatie
De stad Almere groeit snel. Door de vele nieuwe woningbouw zijn momenteel ondersteunende functies gewenst. Almere Buiten heeft hiervoor een enorme locatie gereed gemaakt: “Tussen Spoor en Evenaar”. De Evenaar ligt als een lang park van drie kilometer tussen de tienduizenden huizen van het stadsdeel. Naast de Evenaar tot aan het spoor is grond uitgegeven voor vele gemengde doeleinden. Ergens in het midden – daar waar de snelweg afrit op een rotonde van de Evenaar aankomt – is het Aziatisch restaurant gesitueerd. Het gebouwvolume is met haar zwaartepunt en entree naar de rotonde toe gedraaid.

Het gebouw is gebaseerd op drie Aziatische karakteristieken, vertaald naar de huidige Europese bouw: 1) een binnenplaats, 2) een houtstructuur, 3) een prominent dak. Samen met de locatie en het gewenste programma is er een uniek ontwerp ontstaan.

Er zijn zeven ongelijke zalen, die zich onderscheiden door eigen daken. Aan de oostzijde zijn de zalen een verdieping opgetild. Onder die zalen bevinden zich de ondersteunende functies als de keuken, de expeditie, de bar, de entree, de garderobe, de trappen en de toiletten. De overgang van begane grond naar de eerste verdieping wordt getoond door een grote vide bij de entree. De houtconstructie verplaatst zich in verticale richting samen met de trap.

Het restaurant is opgetild boven het straatniveau. Onder de anderhalve meter hoge begane grondvloer is een parkeergarage voor 34 auto's. Dit verlicht de grote parkeerdruk van het gebied. De route naar de entree van het restaurant is tweeledig. Een grote trap en een glooiende hellingbaan klimmen over een groene heuvel naar boven. Een terras op de zuidwest hoek biedt uitzicht op het Evenaar park en het deels recreatieve verkeer.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau (schetsontwerp t/m directievoering)

Website: www.mirck.eu

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes