AVIA tankstation Den Oever

Utiliteitsbouw

Knevel Architecten BV

Meko op- en overslag BV

Löwik Bouw- en Betonbedrijf

dhr. D.J. Marees

Knevel Architecten, Benjamin Robichon

ABT BV

AVIA Marees

AVIA tankstation Den Oever

Omschrijving
De opdracht betreft de nieuwbouw van een duurzaam tankstation met bijbehorend programma voor AVIA Marees nabij de Afsluitdijk en de A7 afrit Den Oever.

Het tankstation staat op een prominente locatie op het bedrijventerrein tussen provinciale weg en de toegangsweg naar Den Oever. Inspelend op de ambitie van de regio om de locale economie, producten en voorzieningen te promoten is er gekozen voor een programma dat de wekelijkse of zelfs dagelijkse gewoonte van het tanken vermengt met verkoop van verse vis en verhuur van kantoorruimte. Een veelzijdig programma op een langgerekte kavel.

In het ontwerp staan uitgangspunten als duurzaamheid, specifieke ambachten en vaardigheden uit de regio en klimaatneutraal bouwen centraal.

Het gebouw is ontworpen met een dubbelzijdige oriëntatie. Het programma is opgedeeld in hoofdelementen zodat doorzicht en contact mogelijk is vanaf de dorpsweg en goed zichtbaar en interessant beleefbaar vanaf de provinciale weg. Het tankeiland, de opstelplaats van de benzinepompen, geldt als het hart van het station.

De programmaonderdelen zijn samengebracht onder een gelaagde gevel. Deze gevel vormt een luifel ter plaatse van het tankeiland: een door de wetmatigheid van de rijdende auto ingedeeld terrein en omsluit het rode volume van de shop. Aan de zijde van de provinciale weg wordt de gevel 'open geknipt' waardoor het interieur zichtbaar wordt.

De gelaagde gevel is opgebouwd uit horizontale houten delen op afstand met daarachter gekleurde beplating. Dat brengt reliëf aan en maakt het mogelijk de kenmerkende bedrijfskleur op een subtiele manier door te laten schemeren.
Houttoepassingen
De hoofddraagconstructie is opgebouwd uit massief houten wanden van CLT. Deze kruislings verlijmde wanden maken het mogelijk om een relatief groot overstek te behalen zonder extra voorzieningen. De dakconstructie van de luifel is opgebouwd uit ribbenvloeren van Kerto Ripa. Dit materiaal wordt toegepast met een maximale overspanning van 20 meter.

De gevel bestaat uit horizontale geprofileerde latten van Plato Fraké. Deze zijn met een afstand van ca. 25mm uit elkaar geplaatst op de achterliggende stalen sinusplaat. In het interieur zijn de wanden van de hoofddraagconstructie en overige binnenwanden onbehandeld gebleven waardoor het CLT zichtbaar blijft. De trap is uitgevoerd uit Kerto Q, een geoptimaliseerd multiplex uit naaldhout.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
utilitair vs. natuurlijk
De kracht van het ontwerp zit in de manier waarop de functie en materialisering bij elkaar komen op een manier die niet vanzelfsprekend is bij het programma van een tankstation. Het utilitaire karakter van het tankstation is omsloten door een gelaagde gevel met een zachte houten bekleding die door de natuurlijke uitstraling op een subtiele manier is ingebed in de omgeving.

De gelaagde gevel is opgebouwd uit houten horizontale delen die zijn gemonteerd op afstand van elkaar met daarachter gekleurde beplating. Dit brengt reliëf aan en maakt het mogelijk de kenmerkende bedrijfskleur op een subtiele manier door te laten schemeren. Het vormt een beschutting voor het hart van het tankstation, de opstelplaats van de benzinepompen, en tegelijkertijd een venster naar het landschap van Wieringen waarin de gebruiker een centrale plek heeft.

Bijdrage aan imago hout
Hout als materiaal voor utilitaire architectuur
Het gebouw is voor 90% gematerialiseerd in hout. Waar in utilitaire projecten vaak uitsluitend wordt gekozen voor staal en beton kiezen wij voor hout voor de hoofddraagconstructie en gevelbekleding. Dit is het resultaat van een ontwerpfilosofie die niet alleen duurzaamheid maar ook innovatie centraal stelt.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De kracht van combineren
In het kenmerkende onderdeel van het ontwerp, de gelaagde gevel, zorgt een combinatie van materialen voor een extra toegevoegde waarde: de toepassing van twee standaard materialen geeft het gebouw een gelaagdheid die, afhankelijk van de kijkrichting, verschillende verschijningsvormen heeft: het gebouw komt tot leven!

Duurzaamheidsbijdrage
Totaaloplossing
Naast het toepassen van hout is in een vroeg stadium van het ontwerp verder gekeken naar extra duurzame toepassingen. Zo is er gebruik gemaakt van vlasisolatie in de gevels: een plantaardige en hernieuwbaar materiaal, is er een VRV-systeem op maat ontworpen om het klimaat in de shop te regelen en zorgt constructieve optimalisatie voor minimaal hoeveelheid materiaalgebruik. de combinatie van duurzame materialen en technieken maken het AVIA tankstation Co2 neutraal.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Knevel Architecten ontwerpt innovatieve, duurzame, intelligente, betaalbare en tot de verbeelding sprekende projecten, die een relevante bijdrage leveren aan een prettige en duurzame leefomgeving.

Het architectenbureau is een zelfstandige onderneming en werd in 1988 opgericht naar aanleiding van enkele opdrachten voor particuliere woningbouw en functionele bedrijfsbouw. Sindsdien is de organisatie uitgegroeid tot een middelgroot bureau dat over uitgebreide kennis beschikt t.a.v. ontwikkelingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en gebiedsontwikkelingen.
Op basis van de uitgebreide ervaring met ontwerp- en bouwprocessen is het bureau in staat kosten te beheersen, complexe opgaven te managen en kwaliteit van het resultaat te bewaken.

Website: www.knevelarchitecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes