Atelier Zundert

Overige

Oomen Architecten

Gemeente Zundert

Maas Jacobs Bouwbedrijf B.V., Zundert

Gemeente Zundert

Ernst Havermans

BV Bouwtechnisch Adviesburo ir. W. A. van Boxsel c.i., Oosterhout

Stichting Van Gogh Galerie & Gastatelier, Zundert

Atelier Zundert

Omschrijving
In Zundert is de woning van de vader van Vincent van Gogh verbouwd tot expositieruimte en gastenverblijf. Ernaast staat een nieuw kunstenaarsatelier, eveneens uitgevoerd door Oomen Architecten (Breda). Dit paviljoen wordt periodiek aan een ‘artist-in-residence’ beschikbaar gesteld om in de voetsporen van Van Gogh te treden. Het lichte atelier is strak en stoer vormgegeven en is uitgevoerd in hout en koper.

Nieuw atelier dat veroudert
Architect Ernst Havermans zocht voor het gastatelier materialen waarin de tijd afleesbaar zou zijn. Het paviljoen moet verouderen en de materialen moeten mooier worden in de tijd. Daarom is het atelier uitgevoerd in blank larikshout en blank koper. Het ontwerp bestaat uit twee dikke platen koper, waartussen verticale latten blank lariks geklemd zitten. Het hout is afgeleid van de houten kratten waarin kunst wordt vervoerd, een referentie aan tijdelijk verblijf. Binnen kunnen houten panelen worden verschoven om bijvoorbeeld verf en kwasten uit het zicht laten. De koperen werktafel toont indrukwekkende sporen van kunstenaarswerkzaamheden.

Geavanceerde techniek spuitkoper
Het spuiten van koper op een beplating of andere ondergrond geeft een strak resultaat. Met het oog op mooie lijnen en strakke details is deze techniek toegepast voor de meeste koperen delen in het atelier: dakrand, vloerplaten, het schuifdak en ook op stalen kozijnen. De gespoten emulsie bestaat voor 93 procent uit metaaldeeltjes en voor 7 procent uit polyester. Het metaal wordt koud gespoten en oxideert, zeker als de dunne toplaag van polyester wordt verwijderd zoals in het atelier is gedaan.

Schuifdak en vouwpui
In het ontwerp is het schuifdak essentieel voor optimaal gebruik van daglicht in het atelier. Het schuifdak heeft een overspanning van 4,2 x 4,3 meter en verschijnt als een 86 mm dikke massieve koperen plaat. Aan de verandazijde loopt de kopergelaagde vloerplaat door naar buiten en is de glazen pui open te vouwen.

Woning wordt galerie
Het nieuwe gastatelier ligt op de plek van de afgebroken schuur naast een gerenoveerde woning.
Deze kosterwoning, gelegen naast een kerkje, is opgeknapt en in gebruik genomen door Theo van Gogh, die predikant was, nadat hij het oude huisje had gekocht voor zestig gulden. De Stichting Van Gogh & Zundert heeft samen met Oomen Architecten een plan opgesteld om het huis te restaureren en er een betekenisvolle invulling aan te geven in relatie tot Vincent van Gogh. De woning is nu een galerie voor hedendaagse kunst, met op zolder een gastenverblijf voor kunstenaars die worden uitgenodigd in het nieuwe atelier te komen werken, waarna ze in de galerie een expositie kunnen houden. De sfeer en inrichting van het gastenverblijf refereren aan het concept van ‘Vincent’s slaapkamer’. De kunstenaars die als ‘artist-in-residence’ deelnemen, staan één werk af voor een veiling ten bate van het project. De galerie is een dependance van galerie Dom’Arte in Rucphen. Het dubbelproject is mede tot stand gekomen met steun van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Zundert.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Oomen Architecten heeft veel ervaring in het actualiseren van erfgoed. Het bureau ontwerpt ook specifieke projecten in de zorg en in de woningbouw. Het team van Oomen Architecten werkt vanuit het besef van de mogelijkheden en verantwoordelijkheden van ontwerpkracht. Architectuur tintelt en heeft langdurig effect op veel fronten: stedelijke structuren, het straatbeeld, het welbevinden van gebruikers, de identiteit van opdrachtgevers en hun activiteiten. Goede architectuur wordt gekoesterd. Architectuur helpt.

Website: www.oomenarchitecten.nl 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes