Atelier Abstederdijk, Utrecht

Overige

Zecc Architecten

Particulier

Bouwbedrijf Vendrig B.V.

Particulier

Marnix van der Meer & Steven Nobel

Paul de Leeuw, Fundament Bouwadvies

particulier

Atelier Abstederdijk, Utrecht

Omschrijving
Achter in een ruime groene tuin is een klein subtiel atelier gerealiseerd. Door de hoofddraagconstructie zorgvuldig te detailleren en in het zicht te houden ontstaat er een sterk architectonisch beeld.

De naden van de multiplex binnenbekleding (Populier) vallen weg achter de hoofddraagconstructie. Ter plaatse van de kozijnen vormt de houten hoofddraagconstructie direct de aanslag van het kozijn. Ruwbouw is hiermee afbouw geworden. Het ware vakmanschap van een timmerman wordt in dit ontwerp niet verbloemd achter een witte laag stucwerk.

Het reliëf van het hout in de gevel geeft het atelier extra expressie en wordt een aansluiting gevonden bij de bestaande schuur en de sfeer van de tuin.

Een creatieve ruimte is ontstaan! Het atelier zit veelvuldig gebruik niet in de weg en zal tijdens het gebruik enkel mooier worden en bijdragen aan de creativiteit.

Houttoepassingen
Zowel draagconstructie, wanden, binnen –en buitenbekleding zijn in hout vervaardigd. De ruwbouw is hier ook afbouw geworden.


Motivatie
Het tuinatelier in Utrecht kenmerkt zich door zijn goed doordachte detaillering. De hoofddraagconstructie is niet weggewerkt, maar de aansluitingen tussen staanders en liggers zijn door hun zorgvuldige aansluiting juist het thema geworden in het ontwerp.

Uitvoering
Het project is grotendeels geprefabriceerd in de timmerfabriek van de aannemer. Op deze manier is het risico op beschadigen tijdens bouw zoveel mogelijk voorkomen. Ook kon weersonafhankelijk en zeer nauwkeurig worden gewerkt.

Buitengevel
De buitengevelbekleding bestaat uit Western Red Cedar delen. Door zijn vorm konden deze delen met een nagelpistool in het achterliggende lattenwerk bevestigd worden waardoor er geen schroefkoppen zichtbaar zijn.
Door het toepassen van een uiterst transparante schuifpui komt het hout in zijn materiaalexpressie het meest tot zijn recht.

Detaillering
Ruwbouw is afbouw geworden! Naden van de multiplex platen vallen weg achter de hoofddraagconstructie. Ter plaatse van de kozijnen vormt de houten hoofddraagconstructie direct de aanslag van het kozijn.

Duurzaamheid
Door het incidentele gebruik van het atelier is ervoor gekozen om het atelier niet op constante temperatuur te verwarmen, maar bij te verwarmen met een houtkachel die voornamelijk brand op snoeiafval uit de tuin. Door de keuze van een lichte houtskeletbouw constructie is dit goed mogelijk.
Er zijn uitsluitend duurzame houtsoorten toegepast: Grenen, Vuren, populieren multiplex en Western Red Cedar gevelafwerking.
Om de hoeveelheid kunstlicht tot een uiterst minimum te bepreken zijn in het dakvlak Solar-Tubes toegepast. Zo krijgt het atelier tot achterin mooi natuurlijk daglicht.
 
Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau, verantwoordelijk voor ontwerp & tekenwerk

Website:                      www.zecc.nl

 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes