Apotheek Delfzijl

Overige

Meijerink en Verhoeven

Delfvast B.V.

BV Bouwbedrijf Kooi

Mw. H.C. Maats-Holm

Meijerink en Verhoeven

Krabbendam Boerkoel

Apotheek Delfzijl

Apotheek Delfzijl

Omschrijving
Het bouwwerk is een nieuwbouw voor een apotheek. Het concept voor deze apotheek is gebaseerd op twee volumes. Het hoofdvolume bevat de publieksgerichte ruimte en heeft een open uitstraling. Hier is gekozen voor een combinatie van glas en baksteen. Het lagere volume bevat alle bij ruimten en heeft een veel meer gesloten karakter. Voor dit element is gekozen voor een houten gevel.

Houttoepassingen
De binnen gevel en de buitengevel zijn in hetzelfde hout vorm gegeven (Accoya).

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Voorafgaand aan het ontwerp heeft de opdrachtgeefster aangegeven dat het ontwerp een uitstraling diende te krijgen die past in zijn omgeving met een zekere eigenheid met een balans tussen privacy en transparantie. Deze vraag heeft geleid tot het zoeken van de balans in het ontwerp. De balans is gevonden in het plaatsen van de privacy gevoelige functies in het houten volume en de transparantie te zoeken in het grotere volume. Door het contrast tussen de grote glazen gevel enerzijds en de houten binnen gevel anderzijds is er een atmosfeer gecreëerd van warmte en beslotenheid.

Bijdrage aan imago hout
De grote invloed van zeelucht op de gebouwen in Delfzijl is enorm. Korte tijd na de ingebruikname van gebouwen in Delfzijl is vaak al te zien dat deze dichtbij zee staan. We wilden dit vermijden en het gebouw toch een natuurlijk uiterlijk geven. We wilden geen sterk vergrijzende houtsoort, waardoor het gebouw al snel een sterk verschraalde indruk zou maken. Door de keuze voor Accoya en dit een lichte behandeling te geven, blijft het gebouw fris ogen, ook na langere tijd. De eerst associatie van mijn opdrachtgever toen ik hout voorstelde, was er ook een in de trend van “Dan krijg ik van dat lelijke grijze hout, zeker?”.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De gevels zijn niet geheel vernieuwend, wel zijn ze zorgvuldig gedetailleerd en uitgevoerd. Door het hout ook naar binnen toe door te trekken, laten we zien dat het ontwerp een fraai en warm geheel kan vormen.

Duurzaamheidsbijdrage
Door de keuze voor Accoya, wat ook milieuvriendelijk verduurzaamd is leveren we een duurzaamheidsbijdrage.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Meijerink en Verhoeven is een architectenbureau met grote affiniteit in de (eerstelijns)zorg. Meijerink en Verhoeven heeft 3 disciplines in huis: architectuur, projectmanagement en interieurontwerp.

Website: www.m-v.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes