Amsterdam Marina

Overige

SeARCH

Marina Projects B.V.

Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen Warmerhuizen

Marina Projects B.V.

Bjarne Mastenbroek en Kathrin Hanf SeARCH.nl

Bartels Ingenieurs Utrecht

Amsterdam Marina, HISWA

Amsterdam Marina

Omschrijving
De unieke locatie van de nieuwe jachthaven van Amsterdam aan de noordzijde van het IJ vroeg om iets bijzonders, een havengebouw dat niet gewoon een kantoor is, maar dat echt iets met de wijdse locatie doet.
Centraal gelegen in deze Marina ligt het nieuwe 2,600m2 tellende havengebouw, dat een verlengstuk vormt van de bestaande werf. De constructie van gebogen houten spanten creëert een overdekte, beschutte promenade en vormt tegelijkertijd een overgang tussen het gebouw en de haven. Het publieke uiteinde van het gebouw met zijn grote, glazen puien, zorgt voor een panoramisch uitzicht over het IJ richting het historische stadscentrum van Amsterdam. In het nieuwe havengebouw bevinden zich naast kantoren voor verhuur en gebruik gedurende evenementen verschillende nautische faciliteiten en een restaurant met buitenterras. De HISWA te Water 2013 is een groot succes gebleken en ook restaurant Loetje is elke avond volgeboekt met mensen die een avond uit op het water willen beleven.

De promenade en het terras die in het verlengde van de bestaande pier liggen, zijn beide uitgevoerd in hout, wat in combinatie met het glas en het witte stucwerk resulteert in een gebouw met een transparante, natuurlijke en warme uitstraling.
Het gebouw is opgebouwd uit 18 parabolische gelamineerde houten spanten van 12,5 meter hoog die in de vorm van een hoefijzer staan opgesteld waarbij de ronde kant van het hoefijzer naar het IJ is gericht en de open zijde naar de kade. De spanten dienen tegelijkertijd als drager voor het achter de arcade gelegen gebouw. Tussen de spantbenen van de houten spanten met aan de bovenkant wit pleisterwerk is een boardwalk voor de jachthaven gecreëerd. De gevels volgen de parabolische vorm van de binnenste spantbenen, het gebogen vlak heeft een straal van 138 meter, naar het IJ toe is het dak in twee richtingen gekromd.
Deze parabolische spanten zijn zowel de dragers van de constructie als van het concept. De buitenruimte is immers de belangrijkste ruimte die het karakter geeft aan het gebouw.

Houttoepassingen
12, 5 m hoge arcade van boogspanten in gelamineerd Siberisch lariks , geveltimmerwerk in gelamineerd lariks, dak in vuren met lariks liggers, steigers – op Azobé onderconstructie – in bilinga, vloeren , trappen en enkele binnenwanden binnen zijn eveneens in bilinga.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Belangrijk in het ontwerp van SeARCH is de vloeiende overgang tussen binnen en buiten. Met de arcade wordt een bijzondere buitenruimte gecreëerd; een half-overdekte publieke ruimte het gevoel geeft van een buitenkamer. Een genereus gebaar waarmee een grootse en tegelijkertijd intieme openbare omloop langs het water toegevoegd wordt aan de openbare ruimte.
De continuïteit tussen binnen en buiten is ook terug te vinden in het materiaalgebruik, naast de lariks spanten die ook binnen zichtbaar zijn, zijn de bilinga vloeren doorgetrokken naar binnen, en zijn ook de trappen en enkele wanden in bilinga uitgevoerd. Doordat het hout overal zichtbaar is, is ook de kwaliteit van de beleving zo mooi.

Bijdrage aan imago hout
Met het ontwerp van de Amsterdam Marina laat SeARCH zien dat hout zowel constructief als esthetisch ongeëvenaard is. Bovendien is hout flexibel genoeg om met innovatieve en ongebruikelijke (detail)oplossingen te kunnen komen zoals hier voor de strookramen tussen de spanten. Deze zijn aan de binnenkant net zo zichtbaar als aan de buitenkant. Dit dubbele, zowel constructief als esthetisch verantwoorde gebruik, dat kan alleen maar omdat het hout is en had niet gekund met stalen spanten.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Het is vrij uniek om een 4-laags gebouw te realiseren met een hoofddraagconstructie in houtweliswaar met een stalen hulpdraagconstructie.
De arcade is een heel uitgesproken vorm die gevormd wordt door de houten spanten zelf, deze parabolische spanten zijn hierdoor niet alleen constructief functioneel, maar ook esthetisch functioneel.

Duurzaamheidsbijdrage
Door het gebruik van extra hoogwaardige isolatie, het gebruik van hout en de ruimtelijke opzet van de rondlopende arcade is het bouwsysteem duurzaam. De arcade en de lamellen vangen veel warmte weg. SeARCH gelooft meer in duurzaamheid door bouwkundige ingrepen dan door techniek met machines.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver:
SeARCH staat voor Stedenbouw en Architectuur.

Elk project wordt gezien als een landschap - het meest essentiële en genereuze element in het ontwerp. Zonder begrenzingen, landschappen zijn eindeloos en open; het is de bindende factor tussen architectuur en stedenbouw, tussen interieur en exterieur. Door het landschap te benadru¬kken, promoot SeARCH een hoge mate van duurzaamheid en milieubewustzijn in haar projecten. Als Nederlands bureau zijn we ons bewust van de schaarste aan land en geloven sterk in een intelligent gebruik van deze bron zodat ‘natuur’ meer overlevingsruimte krijgt.

Website: www.search.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes