Algra Klinisch Verblijf Oegstgeest

Utiliteitsbouw

de Jong Gortemaker Algra

Stichting Rivierduinen

Heijmerink Bouw BV

Stichting Rivierduinen

Tycho Saariste (dJGA)

Abdul Tahtah (dJGA)

GGZ Leiden Langerdurende Zorg

Algra Klinisch Verblijf Oegstgeest

Omschrijving
Het project 48 Appartementen Klinisch Verblijf biedt plaats voor cliënten met complexe psychiatrische problemen. De cliënten ondervinden grote beperkingen in het dagelijks leven, en hebben hulp nodig bij het zelfstandig functioneren. Dit gebouw biedt een beschermde omgeving, waarbinnen begeleid maar onafhankelijk gewoond kan worden.

De nieuwbouw Klinisch Verblijf staat samen met andere psychiatrische voorzieningen op een landgoed rond kasteel Endegeest. Het gebouw biedt onderdak aan cliënten die een beperkte mate van zelfstandigheid aankunnen, maar tegelijkertijd baat hebben bij rust en bescherming.

Het gebouw voor Klinisch Verblijf bevindt zich aan de rand van het landgoed direct langs de Endegeesterstraatweg. Stedenbouwkundige randvoorwaarden vereisten een tweelaags bouwvolume van rood metselwerk, in lijn met de andere gebouwen op dit deel van het terrein. Het aanzicht van de stenen buitenkant doet niet vermoeden dat er een binnenwereld schuilgaat met een totaal ander karakter. De appartementen liggen gegroepeerd rondom een ruime patio die volledig uitgevoerd is in hout. Het idee hierachter refereert aan een Romeinse villa, waarbij de verschillende vertrekken rondom het impluvium liggen en waarvandaan alle ruimten ontsloten worden. Rondom ligt een overdekte kloostergang in twee niveaus, waaraan de voordeuren van de appartementen liggen. De bewoners hebben hier hun eigen wereld, die rust uitstraalt door het natuurlijke en eenduidige materiaalgebruik. Het gebouw draagt zo bij aan de organisatie, rust en structuur die de cliënten nodig hebben om in deze maatschappij te kunnen functioneren, zonder in te boeten op privacy of bewegingsvrijheid.

Houttoepassingen
Gevelbekleding, dragende kolommen, galerijconstructie, boeiboorden, diverse betimmeringen, buitenkozijnen, binnenpuien

Motivatie
Het gebouw voor 48 Appartementen Klinisch Verblijf is van buitenaf een relatief gesloten, autonoom en stedelijk gebouw. De bewoners zelf, mensen met een psychische stoornis, hebben behoefte aan structuur, rust en geborgenheid. Om die groep te dienen heeft het gebouw een verscholen houten binnenwereld, beschermd door de stenen buitenring. Hout is in dit project bij uitstek gebruikt om een vriendelijke en warme uitstraling te geven, wat een absolute noodzaak is voor deze groep bewoners. Om het effect en het contrast met buiten zo sterk mogelijk te maken hebben we in deze patio alles van onbehandeld hardhout gemaakt: de gevel van verticale houten latten, overlopend in plafonds en boeiboorden; de dragende kolommen van rondhouten palen van verschillende lengte; de balken die de galerijen dragen. De galerijdelen zijn gemaakt van een Cradle-to-Cradle kunststofcomposiet op houtbasis (Envirodeck), welke zonder aanvullende coating gewoon stroef blijft in een buitensituatie en visueel mooi aansluit bij de houten gevels. Het geheel geeft een verrassend en overtuigend resultaat. Met het vorderen van de tijd zal de gevel op natuurlijke wijze gaan vergrijzen, hetgeen mede bepalend is geweest voor de keuze van Cumaru als houtsoort. Cumaru vergrijst relatief langzaam en krijgt uiteindelijk een mooi levendig patina.

Wij hebben gekozen om hardhoutsoorten met een zeer hoge duurzaamheidsklasse toe te passen, voorzien van FSC-certificaat, zodat enerzijds het hout onbehandeld toegepast kan worden en anderzijds brandwerend en vandaalbestendig is. De eis voor hout met FSC-certificaat is nadrukkelijk gesteld door de architect die vanaf de start van het project de stelling hanteert: “FSC-hout of geen hout”. Aanvankelijk stuitte dit op de nodige scepsis bij opdrachtgever en aannemer, maar nadat het project vorderde werd deze stelling gemeengoed bij de betrokken partijen.

Gebruikte houtsoorten:
Galerijkolommen: Bilinga FSC, onbehandeld
Galerijbalken: Cumaru FSC, onbehandeld
Gevelbetimmering, incl boeiboorden en buitenplafonds: Cumaru FSC, onbehandeld
Buitenkozijnen: Mahonie Sapeli FSC, dekkend geschilderd
Binnenkozijnen: Tauari Branco FSC, blank gelakt

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs geeft op innovatieve wijze vorm aan gebouwen voor zowel de maatschappelijke sector (gezondheidszorg, onderwijs, sport en recreatie) als de commerciële sector (kantoren, bedrijfsgebouwen, beursgebouwen). Onze medewerkers bieden een breed dienstenpakket aan rondom ontwerp en uitvoering vanuit de disciplines architectuur, interieur-architectuur, bouwkunde, constructie en projectmanagement.

Website:          www.djga.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes