Aanbouw bestaande boerderijwoning

Woningbouw

Raymond Horstman Architecten bna

Raymond Horstman

Timmerbedrijf Koebrugge

Fam. Horstman

Raymond Horstman

Bouwkundig Adviesbureau A.J. Ottink

Fam Horstman

Aanbouw bestaande boerderijwoning

Omschrijving
Van de bestaande woonboerderij is het dak verlengt met ca.6,5 meter. Onder dit dak is de vrijheid genomen om met gebruik van een totaal ander gevelmateriaal (hout) dan het bestaande (baksteen) een aanbouw te maken. Ondanks dat zowel vormgeving als materiaalgebruik totaal afwijkend is t.o.v. bestaand is er toch duidelijk een eenheid ontstaan welke m.i.z. vooral de verdienste is geweest van het gebruik van het (red cedar) hout. Met dit natuurlijke materiaal was het goed mogelijk om een natuurlijke, subtiele, maar tegelijk duidelijke overgang te maken tussen het bestaande en het nieuwe woondeel.
Op de begane grond bevindt zich in de aanbouw een woonkeuken, op de verdieping een slaapkamer en een inloopdouche.

Houttoepassingen binnen het project
(Eigentijdse) houten aanbouw aan bestaande boerderijwoning

Motivatie
Bijgaande ontwerpoplossing is niet de meeste voor de hand liggende wanneer men een boerderij wil uitbouwen. Toch zie je nu dat ook een zeer eigentijdse vormgeving kan aansluiten bij een traditionele bouw.
Dit kan m.i.z. alleen wanneer gebruikt wordt gemaakt van een natuurlijk materiaal. Hout kan zich, op deze manier gebruikt, heel neutraal opstellen en toont zich respectvol naar het traditionele metselwerk met knipvoeg van de bestaande boerderijwoning.
Op zichzelf gezien echter heeft het wel degelijk uitstraling, met name door de wijze van aanbrengen en de detaillering. Geveldelen horizontaal, aansluitend bij de boerderij en delen verticaal om een overgang tussen de beide bouwdelen te benadrukken. Hoeken zijn allemaal in verstek gemaakt, ook al is geen enkele hoek 90 graden (de plattegrond heeft de vorm van een wybertje met alle problemen van dien….). Dit was in hout prima uit te voeren. Door de verschillende delen enigszins los van elkaar te houden is de achterliggende ventilatie gewaarborgd. Door alle langsdelen onder 15 graden te laten zagen wordt tegelijkertijd voorkomen dat je tussen de planken doorkijkt op de achterliggende waterkerende laag. Door verder alle open geveldelen (ramen, deuren) ver terug te zetten in de gevel ontstaan er diepe neggen.
Gezamenlijk straalt daardoor het lichte red cedar hout een degelijke constructie uit welke prima het grote dak kan dragen. Het hout is van een dermate kwaliteit dat het niet of nauwelijks wordt aangetast door weersinvloeden, we houden het af en toe wat schoon en verder gaat er eens in de 4 a 5 jaar een lichtgrijze transparante olie overheen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver

E-mail: raymondhorstman@hotmail.com

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes