2 woningen Bavel

Woningbouw

PS architecten bna

dhr. en mevr. Plaisier-Groeneveld en dhr. en mevr. de Lange-Plaisier

Segeren

zie eigenaar

PS architecten bna

Sterk Bouwconstructies

zie eigenaar

2 woningen Bavel

Omschrijving
In het Brabantse land, even buiten het dorpje Bavel, staan twee woningen samen op een erf. Ze zijn niet gelijk aan elkaar , maar wel familie van elkaar.
De woningen gaan door hun vorm en materialisering op in het landschap. Ze hebben het silhouetten ( flauw hellend zadeldak op 1- laagse gevels) van de zwart-houten boerenschuren die hier het landschap domineren, en staan net als de schuren haaks op de weg op het kavel geplaatst.
Van dichtbij blijkt dat het woningen zijn en gaan andere dingen opvallen: de begroeide daken, de strakke gevels met de open houten betimmering en de in het gevelvlak geplaatste aluminium kozijnen, en de mee-ontworpen tuinmuren en erfafscheidingen die beide woningen tot één geheel smeden.
De betimmering bestaat uit thermisch verduurzaamde houten delen die in 3 breedtematen, met steeds een centimeter tussenruimte verticaal op de houtskeletbouwwanden bevestigd zijn.
De woningplattegronden zijn ontworpen met het Raumplan-principe van Adolf Loos als inspiratie: alle kamers in de huizen zijn in een hiërarchische verhouding ten opzichte van elkaar geplaatst, groot is hoog, klein is lager. De route van voordeur naar woonkamer is als een filmscenario ontworpen waarbij doorkijkjes en wendingen de spanning opbouwen.
Tussendeuren zijn er nauwelijks, gangen ook niet, de ruimtes zijn gescheiden van elkaar door insnoeringen van de vloeiende ruimte en afgebroken zichtlijnen.
In het interieur spelen de berken plafonds en de met hout betimmerde wanden een grote rol.

Houttoepassingen binnen het project
Beide woningen zijn grotendeels in houtskeletbouw gebouwd ( gevels en daken) en geheel bekleed met speciaal voor het werk in 3 breedtes geprofileerde Plato-delen ( thermisch verduurzaamd hout) in een verticale toepassing. De zwart gebeitste delen zijn met 1 cm tussenruimte via regels gemonteerd op houtskeletbouwwanden ( deels kalkzandsteenwanden).
De houten daken zijn aan de buitenzijde voorzien van een mos-sedum groen dak. De binnenzijde van de daken is bekleed met gebeitste platen berken multiplex evenals een deel van de binnenwanden.
Hout bepaalt zo de sfeer van zowel exterieur als interieur in belangrijke mate.

Motivatie
Deze woningen laten zien dat een eenvoudige houten schuur een luxe woning kan zijn, dat houtskeletbouw zeer geschikt is voor een zeer energiezuinige en duurzame woning bovendien.
Zo dragen ze bij aan het groeiend besef dat cradle to cradle niet om het materiaal hout heen kan:
Duurzaam geproduceerd hout, de houtskeletbouwmethode die hergebruik eenvoudig mogelijk maakt, licht bouwen, wat op zichzelf al een vorm van duurzaam bouwen is.
Zwaar geïsoleerde wanden zijn simpel in HSB te realiseren, en in dit geval zijn die ook gecombineerd met een warmtepomp die de kleine warmtevraag die resteert goedkoop uit de buitenlucht weet te halen.
In de vrijstaande woningbouw wordt hout als gevelbekleding nog vaak gezien als een beetje een ‘goedkoop’ materiaal en gaat de voorkeur van opdrachtgevers vaak uit naar baksteen.
Met deze woningen laten wij zien dat hout niet alleen het meest geschikt is om te voldoen aan de hedendaagse eisen voor woningbouwconstructies, maar dat dit evenzeer geldt voor de architectonische verschijningsvorm van duurzaam bouwen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau met de nadruk op woningbouw voor particuliere opdrachtgevers

Website: www.psarchitecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes